Wpis z mikrobloga

Mureny pomóżcie proszę bo mój szef jest jednak ciut głupszy niż myślałem. W zeszły piątek złożyłem wypowiedzenie z zachowaniem okresu wypowiedzenia. Ogólnie Janusz się trochę zagotował bo jak to w ogóle mogę się zwolnić i frazesy w stylu, że on nas jak rodzinę tratuje i traktuje to jak policzek bo według niego moje powody są niewystarczające i on ich nie uznaje. W sumie to rozmowa trwała ze 40 minut, a skończyła się tym, że chłop biedny stwierdził, że trudno i droga wolna i nie będzie mnie trzymał na siłę po czym jednak zmienił zdanie i powiedział, że wypowiedzenia nie uznaje i żebym to zabrał xD. No to zabrałem do osoby zajmującej się kadrami, przedstawiłem sytuację i tam zostawiłem i podejrzewam, że kadrowa tego faktu mu nie przekazała. Problem jak taki, że chłop się zachowuje jakby tej rozmowy w ogóle nie było i chyba do niego nie dotarło, że nie potrzebuję jego zgody i jest tak miły aż mi go szkoda. Dla pewności w poniedziałek wysłałem ze służbowego adresu maila z kopią wypowiedzenia, gdyby tamto magicznie zniknęło. I teraz pytanie zasadnicze czy sam email (którego jestem pewien, że nawet nie czytał), jest wystarczającym dupochronem i po okresie wypowiedzenia, mogę typa po prostu olać, a do tego momentu pracować sobie spokojnie nie przypominając o więcej o złożonym wypowiedzeniu?

#pracbaza #praca #prawo #prawopracy #wypowiedzenie
  • 10
@Czasoprzestrzenny8032: > Wypowiedzenie umowy o pracę jest oświadczeniem jednostronnym, w związku z czym teoretycznie nie wymaga akceptacji drugiej strony, z tym że lepiej mieć potwierdzenie otrzymania, np. w formie podpisu na wypowiedzeniu. Nie trzeba go wręczać osobiście, możliwe jest wysłanie listem poleconym lub e-mailem. W tych przypadkach również lepiej posiadać potwierdzenie skutecznego dostarczenia.

Zobacz więcej: https://poradnikpracownika.pl/-jak-napisac-wypowiedzenie-umowy-o-prace<
@GienekZFabrykiOkienek:maila wysłałem również na swoją prywatną skrzynkę, więc kopie mam już zarchiwizowaną

@2cf002b2f4: No ja wiem, tylko, że ja prędzej ścianę szczekać nauczę niż to chłop podpisze, dlatego się zastanawiam czy mail faktycznie wystarczy bo do Choroszczy to mi się nie śpieszy

@Maszyna_inteligentna: Bardziej zastanawia mnie sytuacja w której wysyłam maila, którego pracodawca olewa, a ja po upływie wypowiedzenia wychodzę sobie nikomu nic nie mówiąc, że wolę się dopytać
@Czasoprzestrzenny8032 uuu myślałem, że może zostałeś przy swoim, ale jeśli Ci pasują warunki to spoko. Mam podobną sytuację, bo też jestem przekonany że będą mi robić wyrzuty jak będę chciał się zwolnić. Krótko mówiąc, nie wiem jak to wszystko ogarnąć, żeby się wydostać