Wpis z mikrobloga

Drukujecie w domu na drukarce? Macie ją obudowaną czy nie? Zamówiłem sobie Endera-3 i tak się zastanawiam czy nie lepiej dołożyć trochę i jakoś szczelnie to zabudować z filtrami ewentualnie może lepiej kupić coś już zabudowanego? Czytałem, że nie tylko opary ABS są szkodliwe ale PLA też.
#drukarka3d #druk3d
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

że nie tylko opary ABS są szkodliwe ale PLA też.

@uzytkownik2560: prawda, dyplomatyczna odpowiedź to taka, że nie należy przebywać w pomieszczeniu gdzie chodzi drukarka 3D, szczelne zamykanie daje rade, ale i tak nie ma sensu żeby hałas męczył, najlepiej znaleźć osobne pomieszczenie do tego
  • Odpowiedz
@ciasteczkowy_otwur: Raczej nie planuję drukować dniami i nocami. Patrzałem drukarki zamknięte do 3000 PLN ale ogólnie lipa w porównaniu do takiego taniego Endera bo są to zwykle jakieś zamknięte systemy gdzie części zamienne to jakieś chore sumy. Wg mnie trochę takie zabawki mimo wszystko.
  • Odpowiedz
@uzytkownik2560: właśnie ostatnio czytałem o szkodliwości druku PLA. Możesz się pochorować tylko jeżeli będziesz siedział przy drukarce przez długi czas jak drukuje. Jeżeli stoi luzem i nie przy Tobie to nic się nie będzie działo. Plus druk w komorze i PLA to nie do końca dobry pomysł.

http://3d.edu.pl/wydruki-3d-do-kontaktu-z-zywnoscia-czy-pla-jest-bezpiecznym-wyborem/

Jeżeli jednak pozamykasz Endera to wyciągnij sobie sterowanie, płytę główną i zasilacz na zewnatrz. Niby powinny wytrzymać, ale po co grzać elektronikę.
  • Odpowiedz
@uzytkownik2560: Opary z pla to raczej mit. Tzn - żaden plastik nie jest super bezpieczny gdy jest grzany do temp. topnienia ale takie pla to głównie ścinki z roślin. Prędzej czepiałbym się ABS czy żywicy gdzie komora i wyciąg to obowiązek. U mnie drukarka chodzi praktycznie 24/h w małym pokoju który przerobiłem na swoją pracownię i nie czuję właściwie nic. A drukuję głównie z pla. Pet-g również nie jest zbyt
  • Odpowiedz