TLDR: Wziąłem na testy internet z T-Mobile z ograniczeniem do 60 Mbps. Karta jest sparowana programowo z urządzeniem. Czy da się ją rozparować?
Został mi wciśnięty zestaw D-Linka z wielką anteną zewnętrzną (inaczej nie chcieli sprzedać), na której osiągam wyniki gorsze (lub porównywalne) od służbowego iP7+ leżącego tuż obok, także z kartą T-Mobile. Kiedy późnym piątkowym wieczorem na D-Linku osiągam 25 Mbit, na iP mam ponad 40... Oba urządzenia wycelowane w preferowany nadajnik. Naturalnie zatem chciałem przetestować ten internet na innym urządzeniu - być może zasięg nie jest tu kluczowym problemem, a odpowiednie ustawienia agregacji (której D-Link nie ma). Niestety, na żadnym z urządzeń karta z T-Mobile nie działa, choć APN-y są poprawne, sygnał jest, dane są wysyłane - ale nic nie można odebrać. Okazało się na infolinii (bo w punkcie sami nie wiedzieli), że T-Mobile paruje kartę z urządzeniem po swojej stronie i nie można jej przełożyć. Zgłosiłem odpowiednią sugestię - ale cisza. Dzisiaj dostałem feedback, że jest to "systemowo nie możliwe".
Czy ktoś z Was miał podobną historię? Może komuś udało się wymóc jakimś sposobem w centrali rozparowanie kart?
Nie zależy mi tyle na prędkości (ok. 40 będzie ok) ile na braku limitu danych (iptv), dlatego inny operator odpada / światłowodu brak.
@Ult1me: pierwsze słyszę o czymś takim. Na pewno tak nie miałem przy poprzedniej wersji tej oferty, kiedy internet nie był przywiązany do konkretnego adresu. Mam ziomka, który tam pracuje, spróbuję się czegoś dowiedzieć.
@psychodeliczny_jezus: dla mnie przywiązanie do konkretnego adresu to nie jest problem, myślałem, że po prostu robią to poprzez triangulację BTS-ów (albo jakąś ich whitelistę). Sam jestem bardzo zaskoczony i nie ukrywam, że brak możliwości testów masakrycznie mnie blokuje, bo nie wiem, czy to ich kit z D-Linka taki jest (chociaż z Plusa wyciągałem na nim 130 Mbps z tym samym ustawieniem anteny), czy nadajniki czy jeszcze coś innego. Dla mnie
@Ult1me weź w T-Mobile Huawei 4G router prime z T-Mobile w ofercie online,mam ten router pakiet 90 Mbit i 3 tv podpięte w domu z Plusx ,dwa chodza prawie od rana do nocy nic nie rwie,a mieszkam na zadupiu gdzie nie podwójne żadnego kabla z neti etc
@UjekF: chciałbym cokolwiek innego, ale system blokował wydanie innego sprzętu niż ten d-link z powodu "ryzyka" (zasięg). Właśnie sprawdzałem logi z ciągłego speedtesta, półgodzinny spadek z 30 na 1 mbps, dramat :/ a potem jakby nigdy nic znowu 20-30
wydaje mi się, że po prostu traktują biznesowe karty lepiej, to jedyne wytłumaczenie. Sprzęt d-linka nie jest zły bo z Plusa miałem na nim 100-130.
Czy ktoś mi może wytłumaczyć jak po tylu miesiącach totalnej suszy nie byliśmy gotowi na kilka dni deszczu? Przecież wszystkie rzeki w Polsce miały najmniejszy poziom od lat. Straszyli, ryby zdychały a teraz nagle powodzie? #powodz #susza #wisla #odra
Zapraszam do pisania swoich propozycji "na chlopski rozum" na temat zwalczenia powodzi na śląsku. Zaczne od mojej, skoro na Wiśle jest rekordowy niski poziom wody to może przekierujemy rzekę tak aby plynela do Wisły? #powodz
TLDR: Wziąłem na testy internet z T-Mobile z ograniczeniem do 60 Mbps. Karta jest sparowana programowo z urządzeniem. Czy da się ją rozparować?
Został mi wciśnięty zestaw D-Linka z wielką anteną zewnętrzną (inaczej nie chcieli sprzedać), na której osiągam wyniki gorsze (lub porównywalne) od służbowego iP7+ leżącego tuż obok, także z kartą T-Mobile. Kiedy późnym piątkowym wieczorem na D-Linku osiągam 25 Mbit, na iP mam ponad 40... Oba urządzenia wycelowane w preferowany nadajnik.
Naturalnie zatem chciałem przetestować ten internet na innym urządzeniu - być może zasięg nie jest tu kluczowym problemem, a odpowiednie ustawienia agregacji (której D-Link nie ma). Niestety, na żadnym z urządzeń karta z T-Mobile nie działa, choć APN-y są poprawne, sygnał jest, dane są wysyłane - ale nic nie można odebrać. Okazało się na infolinii (bo w punkcie sami nie wiedzieli), że T-Mobile paruje kartę z urządzeniem po swojej stronie i nie można jej przełożyć. Zgłosiłem odpowiednią sugestię - ale cisza. Dzisiaj dostałem feedback, że jest to "systemowo nie możliwe".
Czy ktoś z Was miał podobną historię? Może komuś udało się wymóc jakimś sposobem w centrali rozparowanie kart?
Nie zależy mi tyle na prędkości (ok. 40 będzie ok) ile na braku limitu danych (iptv), dlatego inny operator odpada / światłowodu brak.
Dzięki z góry
#internet #tmobile #internetmobilny
Mam ziomka, który tam pracuje, spróbuję się czegoś dowiedzieć.
wydaje mi się, że po prostu traktują biznesowe karty lepiej, to jedyne wytłumaczenie. Sprzęt d-linka nie jest zły bo z Plusa miałem na nim 100-130.