Wpis z mikrobloga

via Android
  • 1
@r__k: mają isds, ale jak ktoś chce się bawić w jakieś sporty typu agility, czy obi to nie może wziąć bez rejestracji fci ;) ale są takie które mają podwójną rejestrację.
Zresztą wg mnie nawet spoko niech będą sobie showki, ale niech się nie traktuję ich jako wzór rasy pracującej i niech się nie utrudnia hodowli psów pracujących/sportowych.
Btw te zdjęcia z bonitacji w Czechach, więc takie problemy nie tylko
  • Odpowiedz
@mikaliq: o, to nie wiedziałam, że w zawodach mogą brać udział tylko FCI.
No trochę dziwne z tym, że są tak samo ocenianie... u owczarków podobnie, chociaż nie spotkałam się z tym, żeby nie dostały pieczątki. Raczej po prostu słąbo sobie radzą na wystawach, ale przechodzą jeszcze...
  • Odpowiedz
@r__k: źle napisałam bo bawić się w obi i agi to można z każdym psem, ja to czynnie uprawiam z kundlem burym. Na zawody też można jeździć, ale nie pojedziesz na Mistrzostwa Polski lub Świata. A jak ktoś już kupuje psa rasowego pod dany sport to fajnie mieć te opcje. Zwłaszcza osiągnięcia poziomu pozwalającego na start na takich MP to nie jest jakiś nie wiadomo co i zwykle psy wybierane
  • Odpowiedz
@r__k: ja poniekąd to rozumiem, bo to dyscypliny stworzone przez fci, które mają promować psy rasowe i sprawdzać ich zwinność i posłuszeństwo zgodnie z nazwami ;) Jak dla mnie trochę fci jest przestarzałe w samej swojej formie i złożeniach, ale cóż mogę zrobić ;)
Kiedyś kupię sobie kundelka - mixa bc/whippet i jakoś wyrzutów sumienia nie będę z tego powodu mieć xD
  • Odpowiedz
@mikaliq: no własnie dlatego mnie to zaskoczyło, bo mixów coraz więcej i myślałam, że można z nimi normalnie startować a tu zdziwko
  • Odpowiedz
@r__k: we frisbee i flyballu można :) pod te dyscypliny się je głównie tworzy sportowe mixy no i psie zaprzęg w sumie tylko na tym się zupełnie nie znam. Tylko te wszystkie dyscypliny nie są pod patronatem fci
  • Odpowiedz
@r__k: zależy od organizacji które regulują dany sport ustalają przepisy itp Można sobie stworzyć agility nie z fci, ale musisz mieć jakiś statut, regulaminy, chętnych ludzi do zrzeszania itp. itd. ;)
Osobiście nie jestem fanem wielu rzeczy w fci (a w ZKwP to już w ogóle podchodzę pod hejtera xD ) ale rozumiem skąd te rzeczy się biorą ;)
  • Odpowiedz
ten na dole ma za krótkie nogi, za grube futro do efektywnej pracy i dodatkowo jest spasiony.

@mikaliq: Do pracy czy do agility jakiegoś? Oprócz zbyt czystego futra wygląda na takiego co by się nadawał na farmę.
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@wrzesien: do roboty taki pies na farmie jest wysyłany nie raz 2 km na przód i ma sam sprowadzić szybko stado owiec do pastarza. Ma ciężko pracować nie mal cały dzień. Naprawdę lepiej mu się pracuje jak ma dłuższe nogi i smukłą atletyczną budowę.

Zresztą wstawiam proplastę rasy, którego pasterskie umiejętności były unikalne na jego czasy i dał wiele pasterskich czempionów. No ja tam takich świskich nóżek nie widzę ¯\_(ツ)_/¯
mikaliq - @wrzesien: do roboty taki pies na farmie jest wysyłany nie raz 2 km na przó...

źródło: comment_1643133969ugNKTOIDCZE8DNoneiM71U.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz