Wpis z mikrobloga

Skończyłem. Tak jak podejrzewałem na początku 3 rozdziału, zepsułem build. Na szczęście gra jest na tyle zbalansowana, że aż tak bardzo to nie przeszkadza. Wybrałem chyba najgorszą ścieżkę czyli broń jednoręczną bazującą na sile. Za drugim razem będę grał na maga.
Btw to gdzie jest ta babka z listów góńczych co miała się kręcić przy głównym wejściu na plac ratuszowy? Obleciałem chyba całe stare miasto w dzień i w nocy, zagadywałem do wszystkich kobiet i nic.
#kronikimyrtany
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ezry: Najsilniejsza broń 1h jest na zręczność no i ogólnie mają mniejszy zasięg, więc wybrałem najsłabszą opcję z dostępnych. Nie miałem jakichś wielkich problemów z walką ale musiałem się mocno wspierać zwojami, miksturami i wyciągać z większych grup pojedynczych przeciwników.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@ZaQ_1: Broń biała na zręczność i tak się chyba skaluje ze siła? Więc jak wymaksujesz zrękę to prawdopodobnie będziesz miał mało pkt siły wbitej. To się mniej więcej wyrównuje
  • Odpowiedz
@ZaQ_1: build na 1h na siłę statystycznie daje największą siłę rażenia. W skrócie działa to tak, że obrażenia broni białych zawsze skalują się z siłą, nawet te na zręczność. Czyli tak: Miecz 180 obrażeń na siłę wymagający 180 siły przy założeniu, że trafiasz krytyka (od tego jest zależny % umiejętności) da 360 obrażeń - po zsumowaniu obrażeń i wartości siły. Natomiast miecz na zręczność, który ma 230 obrażeń, zada zdecydowanie
  • Odpowiedz
@Wixu: @bary94pl: a istnieje coś w stylu przełamania gardy? Bo to był dla mnie największy problem. Okładałem typa z ułamkiem życia, on ciągle mnie blokował, a drugi mnie w tym czasie klepał.
  • Odpowiedz
@ZaQ_1: yyy... nie. Po prostu celuj w momenty, kiedy ziomek nie blokuje. Ogólnie, najlepiej wychodzi, gdy zaatakujesz przeciwnika zaraz po swoim bloku.
  • Odpowiedz
@ZaQ_1:

To ciekawe zdanie. Oguem najsilniejszą bronią nieważne czy 1h czy 2h będzie pod zręczność i jest to dla balansu bo bronie mele nie skalują się od zręczności tylko od siły. A porównując broń 1h do 2h jest różnica względem zasięgu i trochę większemu dmg na rzecz szybkości tej drugiej. Więc w "twojej sytuacji" gdzie musiałeś wywabiać przeciwników po 1, wina raczej nie leżała w broni a w pancerzu bo
  • Odpowiedz
@Ezry: OP chyba nie wiedział, jak się skalują obrażenia melee i myślał, że lepiej było iść w zrękę, innej opcji nie widzę.
  • Odpowiedz
@ZaQ_1 tak jak piszą, nic nie zmarnowałeś. 1h plus siła jest op. Zwłaszcza jeśli kompletnie olałeś zręczność i pchales wszystko w siłę. Pod koniec przygody miałem 230sily i ponad 1500pz. Cieniostwr schodził na dwa trzy hity. Orkowie w 4 rozdziale padali jak muchy, bo nawet jeśli zbiegło się ich stado, to szybkość 1h broni szatkował ich jak Makłowicz pietruszkę.
  • Odpowiedz
OP chyba nie wiedział, jak się skalują obrażenia melee i myślał, że lepiej było iść w zrękę,

@Wixu: no nie wiedziałem.

Więc w "twojej sytuacji" gdzie musiałeś wywabiać przeciwników po 1, wina raczej nie leżała w broni a w pancerzu bo gdyby tak nie było nie musiał byś się bić z jednym przeciwnikiem naraz bo mógł byś dostać więcej hitów

@Ezry: Miałem pod koniec podwójnie ulepszony pancerz nordmarczyka.
ZaQ_1 - > OP chyba nie wiedział, jak się skalują obrażenia melee i myślał, że lepiej ...

źródło: comment_1642861490BtOjpQYPzpAw6ey0SKimcy.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Raczejtak: jak można tak PZ podbić? Do kapliczki Innosa można się modlić 10x. Potki? To wymagałoby stworzenia ze 20 mikstur, a 20 mikstur = 20 szczawiów. Nie ogarniam jak ludzie mają tyle HP na koniec, ja sam mam mniej niż 1k.
  • Odpowiedz
@ZaQ_1:

Patrząc na staty rzeczywiście super nie jest, ale to wciąż dobre staty. Pamiętaj że są potki czasowe wspomagające fajnie postać. Jak np na siłe czy ochrone albo regeneracyjna na hp. Z takim zestawem plus potka speeda i nie powinenieś mieć żadnych problemów w jakiej kolwiek walce.
  • Odpowiedz
@Wixu: Jak zorientowałem się, że mam za mało siły to zacząłem czyścić wszystkie lasy z każdej żywej istoty. Przy okazji nazbierałem dużo roślinek i jak wszedł mistrz alchemii to wszystko co zostało po robieniu potek siły przeznaczyłem na życie. Do tego prawie do połowy gry w leczeniu polegałem na gotowaniu i tam co jakiś czas wchodzi bonus do PZ za zróżnicowaną dietę. No i któreś z dań daje też bonus
  • Odpowiedz
Pamiętaj że są potki czasowe wspomagające fajnie postać. Jak np na siłe czy ochrone albo regeneracyjna na hp. Z takim zestawem plus potka speeda i nie powinenieś mieć żadnych problemów w jakiej kolwiek walce.

@Ezry: No właśnie w ten sposób sobie radziłem w trudniejszych momentach.
  • Odpowiedz
@Wixu:

kapliczki 100 hp, gulasz z dzika na winie, smażone mięso trolla, coś tam z niedźwiedzia było jeszcze chyba, za zróżnicowana diete +5hp (co 5 nowych posiłków), sporo potek można znaleźć albo kupić, poziom więc im większy tym wiecej hp, dużo pasów na +hp jest, może amulet matki też 100 albo 120hp chociaż lepiej mieś jakiś zestaw. i jakoś wleci
  • Odpowiedz
@Ezry: tak czy siak 1500 HP to dla mnie kosmos. Aż chyba poczyszczę wyspę ze szczawiów, żeby podbić staty. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz