#wykoppomaga #wykopomaga #wolontariat #szlachetnapaczka #ama Hejka ! Jestem wolontariuszem szlachetnej paczki (więcej info www.szlachetnapaczka.pl ) W dniu wczorajszym zostala otwarta baza potrzebujących rodzin. Co myślicie aby zebrać się i pomóc wspólnie jakiejś rodzinie? Ktoś by był chętny? :-))))
@komornikzmc: wykopowicze mogą mieć różne obawy co do słuszności przyznania paczek w określonych wypadach. Sam czyatając w latach ubiegłych o tej akcji miewałem pewne wątpliwości....
@CzarnyOwiec: Chyba wiem co masz namyśli wolontariuszem jestem pierwszy raz pod opieką miałem 13 rodzin. Z czego 5 odrzuciłem bo ewidentnie tej pomocy nie potrzebują.
@NieznanyAleAmbitny: A więc tak ogólnie najczęściej odrzucane są rodziny zgłoszone przez placówki edukacyjne. Ale 2 z moich odrzuconych rodzin... brały udział w poprzednich edycjach i ta paczka ma dawać kopa do podjęcia starań aby poprawić swoją sytuację... a te rodziny wiedziały ze o co nie poproszą to to dostaną więc zaczeli prosić o odkurzacz czy inne sprzęty Agd a mieszkanie jak willa i plazma na całą ścianę :)
@komornikzmc: Ale serio serio... nie masz wrażenia, że potrzebujące rodziny to promil a większość nie chce po prostu sprawić dzieciom przykrości gdy Mikołaj nic nie da? Najlepiej byłoby im znaleźć pracę albo przeszkolić z tego i owego (choćby zarządzanie budżetem domowym).
Nie mówię o zaganianiu do pracy niedołężnych lecz o tych, po których wyraźnie widać, że mogą a nie chcą.