Wpis z mikrobloga

Cześć, jak rozszerzyć zasięg wi-fi, tak żeby internet był w drugim domu oddalonym od routera około 50 metrów? Teraz sprawa wygląda tak:
Router główny : Funbox 3.0 (światłowód), który jest na piętrze domu, na dole gdzie zasięg się kończy umieściłem extender wifi, który przekazuje sygnał dalej, i w tym domu umieściłem drugi extender, natomiast internet jest bardzo słaby tam i zrywa zasięg mimo wszystko.

a) jest jakaś lepsza alternatywa zamiast repeaterów?

b) mam drugi router TP-Link Archer C6, czy jak podłącze go pod repeater, który ma wyjście lan to wzmocnie sygnał wifi? nie mogę bezpośrednio się podłączyc przez kabel z tamtym routerem, ten archer ma funkcje ap client, ale to trzeba chyba tylko po kablu

#wifi #siecikomputerowe
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@FirstWorldProblems: Czyli okolice 40-50Mbit, zapomnij o tych "extenderach". Kup używane dwie sztuki UBNT M5 Loco, jedną zainstaluj przy liveboxie i skieruj na domek, drugą w oddalonym mieszkaniu skieruj na tą pierwszą i połącz z tym Archerem C6. Jak to nie jakiś bunkier i faktycznie 50m i nie ma sporo przeszkód po drodze to nie trzeba tego instalować na zewnątrz, może się zepnie na -60dBm i te 50M poleci.
  • Odpowiedz
@FirstWorldProblems: Pasmo 2.4GHz to zakres od 2412MHz do 2467MHz czyli 55MHz dostępnego spektrum, sieć wifi z kanałem szerokim na 40MHz pozwoli na przesłanie około 90 Mbitów realnego ruchu a z dostępnego spektrum zostaje 15MHz czyli nie wejdzie już kolejna sieć nawet z kanałem szerokim na 20MHz w którym można puścić około 40Mbitów realnego ruchu w trybie N. w 5GHz masz dostępne pasmo od 5180 do 5700 z kilkoma dziurami w
  • Odpowiedz