Wpis z mikrobloga

Hej, kto z was utracił węch lub smak i jak długo to trwało? Ja dzisiaj przestałam czuć zapachy, smaki tylko czuję mocno słone lub słodkie, wszystko smakuje jak karton.
#koronawirus
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cocieboli: Smak dosyć szybko Ci pewnie wróci, z węchem zazwyczaj są problemy, mi od 9 miesięcy bardzo wolno się regeneruje i w sumie to czuję tylko mocne zapachy i niezbyt wyraźnie. Ale są jakieś magiczne sposoby na przywrócenie tego do normy.
  • Odpowiedz
@cocieboli: ja straciłem węch i smak na początku listopada. Węch tylko lekko wrócił (dalej dużo nie czuje), a smak jakotako wrócił ale dalej przytępiony (,)
  • Odpowiedz
@cocieboli:
"Trening przynosi świetne efekty u osób, które straciły węch w wyniku przeziębienia. Nie wiadomo jeszcze, jak jest skuteczny, gdy utrata węchu została spowodowana koronawirusem.

Węch traci 86 proc. osób z łagodnymi objawami COVID-19
Do treningu najlepiej wykorzystać cztery zapachy: goździków, róży, cytryny i eukaliptusa. Pomocne mogą też być aromaty skórki cytryny i pomarańczy, gałki muszkatołowej, mięty, mielonej kawy, kokosa i wanilii. Chodzi głównie o zapachy, które są intensywne, a jednocześnie przyjemne albo budzą przyjemne
  • Odpowiedz