@Richard_Bachman: a ile już fermentuje? mierzyliście BLG? generalnie można podnieść na koniec temperaturę, ale dobrze mieć pewność, że ta "główna" już się zakończyła. Do ilu chcecie podnieść?
@Richard_Bachman: czym mierzone BLG? jeśli refraktometr, to trzeba uwzględnić poprawkę na a-----l. Możecie podnieść temperaturę gdzieś do 21, ale IMHO nie ma to większego sensu (chyba że chodzi o warunki "lokalowe"). Obserwujcie BLG, jeśli nie będzie spadać, to do butelek.
@Richard_Bachman: 4 to trochę sporo, zwłaszcza jak na takiego cieńkusza. No ale nie wiadomo co to za drożdże, niech żyją brewkity. Zostaw to jeszcze na kilka dni, najlepiej na tydzień, ewentualnie na ostatnie 2 podnieś temperaturę, może coś jeszcze zeżrą - wypadałoby.
Dostałem chatę w Niemcach w spadku, rzeczoznawca wycenił na 350k euro Myślę żeby sprzedać i otworzyć jakąś franczyzę w Polsce W co byście weszli? Żabki, dino?
#piwowarstwo
Przez cały czas brzeczka miała 18 stopni.
To by było moje drugie pytanie, do ilu podnieść?
źródło: comment_1641676233DJMoNv9259YcV5JsHYUmaC.jpg
Pobierz@kryzju dziękuję pięknie za odpowiedzi (ʘ‿ʘ)