Wpis z mikrobloga

Witam wykopki spod tagów #inwestycje #inwestowanie #gielda szczególnie #nasdaq

Moje pytanie: Słuchacie jakiś mądrych ludzi jeśli chodzi o inwestycje/giełdę? Czytacie czyjeś wskazówki i porady w co zainwestować? Czytacie jakieś książki na ten temat? Czy głównie polegacie na własnych "przeczuciach" i własnej wiedzy?

Pytam z czystej ciekawości, bo co rozmawiam z jakimś inwestorem czy "inwestorem" to bardzo bardzo zależy i odpowiedzi są zróżnicowane

edit: widzę błąd w odpowiedzi w ankiecie, tam miało być "Tak, mam kogoś takiego"

Czy słuchacie kogoś mądrego jeśli chodzi o giełdę?

• Tak, kogoś takiego 15.9% (10)
  • Nie, polegam głównie na sobie 54.0% (34)
  • Ja nawet nie inwestuję xD 14.3% (9)
  • Czasami tak, czasami nie 15.9% (10)

Oddanych głosów: 63

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@niochland: Z takich co lubię posłuchać to Joseph Carlson, do posłuchania i poczytania polecam Patricka Boyle - wystarczy wpisać na YT i wyskocza ich kanały. P Boyle ma jeszcze fajną książkę - Statistics for trading floor - polecam. Nie jest jakoś szczególnie skomplikowana i całkiem przyjemnie się czyta.
  • Odpowiedz
Wszystko o zasadach i mechanizmach działania giełd zostało już opisane w książkach. Skup się na psychologii bo to 80% sukcesu. Jak już większość przeczytasz ze zrozumieniem to można zacząć inwestować lub spekulować. Ja zdecydowanie wole I-wszy wariant bo jest o wiele łatwiejszy!
Ale jeśli nie chce Ci się czytać to podaję prostą zasadę dającą zawsze zarobić: czekasz na krach, kupujesz co popadnie, zapominasz na kilka lat, sprzedajesz z zyskiem i czekasz na
  • Odpowiedz