Moje pytanie: Słuchacie jakiś mądrych ludzi jeśli chodzi o inwestycje/giełdę? Czytacie czyjeś wskazówki i porady w co zainwestować? Czytacie jakieś książki na ten temat? Czy głównie polegacie na własnych "przeczuciach" i własnej wiedzy?
Pytam z czystej ciekawości, bo co rozmawiam z jakimś inwestorem czy "inwestorem" to bardzo bardzo zależy i odpowiedzi są zróżnicowane
edit: widzę błąd w odpowiedzi w ankiecie, tam miało być "Tak, mam kogoś takiego"
Czy słuchacie kogoś mądrego jeśli chodzi o giełdę?
@niochland: Z takich co lubię posłuchać to Joseph Carlson, do posłuchania i poczytania polecam Patricka Boyle - wystarczy wpisać na YT i wyskocza ich kanały. P Boyle ma jeszcze fajną książkę - Statistics for trading floor - polecam. Nie jest jakoś szczególnie skomplikowana i całkiem przyjemnie się czyta.
Wszystko o zasadach i mechanizmach działania giełd zostało już opisane w książkach. Skup się na psychologii bo to 80% sukcesu. Jak już większość przeczytasz ze zrozumieniem to można zacząć inwestować lub spekulować. Ja zdecydowanie wole I-wszy wariant bo jest o wiele łatwiejszy! Ale jeśli nie chce Ci się czytać to podaję prostą zasadę dającą zawsze zarobić: czekasz na krach, kupujesz co popadnie, zapominasz na kilka lat, sprzedajesz z zyskiem i czekasz na
Moje pytanie: Słuchacie jakiś mądrych ludzi jeśli chodzi o inwestycje/giełdę? Czytacie czyjeś wskazówki i porady w co zainwestować? Czytacie jakieś książki na ten temat? Czy głównie polegacie na własnych "przeczuciach" i własnej wiedzy?
Pytam z czystej ciekawości, bo co rozmawiam z jakimś inwestorem czy "inwestorem" to bardzo bardzo zależy i odpowiedzi są zróżnicowane
edit: widzę błąd w odpowiedzi w ankiecie, tam miało być "Tak, mam kogoś takiego"
Czy słuchacie kogoś mądrego jeśli chodzi o giełdę?
Ale jeśli nie chce Ci się czytać to podaję prostą zasadę dającą zawsze zarobić: czekasz na krach, kupujesz co popadnie, zapominasz na kilka lat, sprzedajesz z zyskiem i czekasz na
Kolejny będzie w dalszej lub bliższej przyszłości :)