Wpis z mikrobloga

Trzy osoby zginęły w pożarze mieszkania w bloku, który wybuchł w czwartek 30 grudnia po godz. 18, przy ul. Batalionu Zośka na osiedlu im. Armii Krajowej w #opole. Paliło się mieszkanie na czwartym piętrze dziesięciopiętrowego bloku.

Przy okazji tej tragedii warto spytać - macie w mieszkaniach jakieś środki, które mogą pomóc w takiej sytuacji? Gaśnica? Koc gaśniczy? Drabinka rozkładana (do zejścia przez balkony)? Da radę się w ogóle jakoś przed skutkami takiego zdarzenia ochronić?

#bezpieczenstwo #strazpozarna #pozar #budownictwo
mentari - > Trzy osoby zginęły w pożarze mieszkania w bloku, który wybuchł w czwartek...

źródło: comment_164089912236SfREvVO8EXsIMdekgjhj.jpg

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

A ja przypomnę, że warto mieć ubezpieczenie. Oprócz spalonego mieszkania pewnie kilka innych zostało zalanych.
  • Odpowiedz
Zawsze w takich scenariuszach zakładam, że uda mi się wydostać na klatkę i będzie ona "bezpieczna".

@xxx12321_new: no właśnie, niby nic tam palnego nie powinno być, ale wystarczy zadymienie i wysoka temperatura i jesteś odcięty
  • Odpowiedz
@burns Racja! Zapomniałem dopisać, ubezpieczenie domu z wyposażeniem "od wszystkiego" też mam.
Początkowo może się wydawać że koszt jednorazowy jest duży ale odkąd mam to wszystko to mam taki spokój że czuję że było warto i nie szkoda tych pieniędzy.
  • Odpowiedz
@mentari: Mnie bardziej chodziło o niemożność wydostania się z mieszkania niż same warunki na klatce.
Zawsze zakładam w takim scenariuszu że jednak na klatkę wyjdę. Co jednak w sytucji, gdy pożar pojawi się przy drzwiach odcinając drogę ucieczki?
I w sumie ma sens tak postawione pytanie. W chyba wszystkich mieszkaniach główna skrzynka bezpiecznikowa jest na przedpokoju. Pożar zainicjowany w niej skutecznie odetnie drogę ewakuacji na klatkę.
  • Odpowiedz
@xxx12321_new kupuj gaśnice, czujki nie zaszkodzą :), możesz kupić też czujki "inteligentne" które w razie nieobecności wyślą komunikat, że coś nie halo.
Koc dobrze mieć w kuchni jak już coś.
  • Odpowiedz
Gaśnica jest skuteczna jeśli masz możliwość gaszenia. Sporo pożarów w mieszkaniach wybucha w nocy, kiedy mieszkańcy śpią i tlenek węgla zabija ich we śnie.
Raz to czujka dymu w sypialni.
Dwa to wyłączanie na noc wszelkich ładowarek, zasilaczy i zbędnych urządzeń
Trzy to zachowanie propagowane w USA czyli zamykanie na noc drzwi do sypialni, co jest w stanie zatrzymać pożar poza nią często do czasu obudzenia lokatorów lub przyjazdu straży.
  • Odpowiedz
@mentari: prewencja przede wszystkim. Zapobieganie jest tańsze niż leczenie.

Gaśnica to coś, co pomoże w nielicznych przypadkach, a może dać złudne poczucie bezpieczeństwa:
- gaśnica nie jest skuteczna, jeżeli nie zostanie użyta, bo mieszkańcy śpią lub są nieobecni
- gaśnica ma sens na samym początku pożaru. Możesz nią choinkę zgasić, ale nie płonące pomieszczenie. Nie bez powodu straż wozi kilka ton wody w jednym tylko samochodzie. 4 kg proszku to zupełnie nie ta
  • Odpowiedz