Wpis z mikrobloga

ma ktoś xeoleo 50 i robi espresso w ekspresie kolbowym? miele na 5 kliku od dołu ( i wychodzi bardzo bardzo zmielone) tak że kawa z ekspresu nie leci. Czyli to jest zbyt drobno zmielone czy zbyt mocno ubite? Ubijam można powiedzieć tak że opieram cięzar swojego ciała na tamperze.
#kawa #pytaniedoeksperta
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bi4ly_: Myślę, że zależy jaki ekspres. W teorii skoro nie leci to zmiel grubiej. W praktyce oglądałem porównanie raz na yt tego młynka z komesiem chyba i gość mówił, że na 1 kliku wyszło dobre espresso, ale czas był nie bardzo, za to już na 2 kliku kawa była niedobra.
  • Odpowiedz
@bi4ly_: Aż wrzuciłem kilka ziarenek, żeby sprawdzić na swoim. Cóż, do najprostszych to nie należy, ale dało się, fajny pył kawowy. Ale do rzeczy- to nie jest młynek do espresso, więc nie jest przeznaczony do tak drobnego mielenia. Skoro mówisz, że na 5 kliku się zapycha i nie leci to problem i tak Cię nie dotyczy, bo musisz celować w grubsze mielenie chyba, żeby cokolwiek poleciało.
  • Odpowiedz
@bi4ly_: @wacek_1984: nierówny przemiał prowadzi do powstawania kanałów a nie zapchania. Ewentualnie zbyt duża ilość pyłu może zapychać sitko przy słabszej maszynie. Jeżeli leci „wodospad” to ta kawa będzie niedoparzona i kwaśna, mając niewiele wspólnego ze smakiem espresso ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Pytanie jakie ekspres i sitko? Jeżeli masz sitko „pressurised” to rządzi się mocno innymi prawami niż standardowe do espresso. Do delonghi itp
  • Odpowiedz
@bi4ly_: To ekspres masz bardzo sensowny. Pisałeś, że na 5tym nie leci, a na 9 wodospad. Co jest pomiędzy? Powinieneś znaleźć ustawienie gdzie od włączenia parzenia do pierwszych kropel mija +\- 6 sekund, całość trwa +\- 25 i daje dwa razy tyle naparu co wsypanej kawy. Któryś klik daje efekty zbliżone? Można tez nieznacznie manipulować dozą kawy w sitku: jeżeli masz sitko 14gram i leci za wolono to nasypanie 13,5
  • Odpowiedz