ma ktoś xeoleo 50 i robi espresso w ekspresie kolbowym? miele na 5 kliku od dołu ( i wychodzi bardzo bardzo zmielone) tak że kawa z ekspresu nie leci. Czyli to jest zbyt drobno zmielone czy zbyt mocno ubite? Ubijam można powiedzieć tak że opieram cięzar swojego ciała na tamperze. #kawa #pytaniedoeksperta
@bi4ly_: Myślę, że zależy jaki ekspres. W teorii skoro nie leci to zmiel grubiej. W praktyce oglądałem porównanie raz na yt tego młynka z komesiem chyba i gość mówił, że na 1 kliku wyszło dobre espresso, ale czas był nie bardzo, za to już na 2 kliku kawa była niedobra.
@bi4ly_: Aż wrzuciłem kilka ziarenek, żeby sprawdzić na swoim. Cóż, do najprostszych to nie należy, ale dało się, fajny pył kawowy. Ale do rzeczy- to nie jest młynek do espresso, więc nie jest przeznaczony do tak drobnego mielenia. Skoro mówisz, że na 5 kliku się zapycha i nie leci to problem i tak Cię nie dotyczy, bo musisz celować w grubsze mielenie chyba, żeby cokolwiek poleciało.
@bi4ly_: @wacek_1984: nierówny przemiał prowadzi do powstawania kanałów a nie zapchania. Ewentualnie zbyt duża ilość pyłu może zapychać sitko przy słabszej maszynie. Jeżeli leci „wodospad” to ta kawa będzie niedoparzona i kwaśna, mając niewiele wspólnego ze smakiem espresso ( ͡°ʖ̯͡°)
Pytanie jakie ekspres i sitko? Jeżeli masz sitko „pressurised” to rządzi się mocno innymi prawami niż standardowe do espresso. Do delonghi itp
@bi4ly_: To ekspres masz bardzo sensowny. Pisałeś, że na 5tym nie leci, a na 9 wodospad. Co jest pomiędzy? Powinieneś znaleźć ustawienie gdzie od włączenia parzenia do pierwszych kropel mija +\- 6 sekund, całość trwa +\- 25 i daje dwa razy tyle naparu co wsypanej kawy. Któryś klik daje efekty zbliżone? Można tez nieznacznie manipulować dozą kawy w sitku: jeżeli masz sitko 14gram i leci za wolono to nasypanie 13,5
Nie wiem jak wy możecie zagadywać do lasek na żywo, dosłownie każda do której chciałem zagadać po chwili witała się ze swoim chłopakiem, albo do niego pisała, dziś miałem takie 2 przypadki xD #tinder #zwiazki #randki
#kawa #pytaniedoeksperta
@bi4ly_: ja w nanopresso mielę na 8kliku
Pytanie jakie ekspres i sitko? Jeżeli masz sitko „pressurised” to rządzi się mocno innymi prawami niż standardowe do espresso. Do delonghi itp