Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Co aktualnie dzieje się z intelektualnym dorobkiem i wspomnieniem Jerzego Vetulaniego?

Słyszałem o kilku minionych wydarzeniach na cześć JV, ale i o tym, że grób profesora sprawia wrażenie zapomnianego pomimo "prestiżowej lokalizacji". Jego syn podobno mieszka w Holandii, a wnuk (o ile dobrze wiem, ceniący jego dorobek) obraca się w skrajnie lewicowych kręgach i angażuje w konfrontacyjne formy aktywizmu. Profesor Vetulani był oczywiście ateistą i miał dość lewicowe poglądy, ale jednocześnie chętnie podejmował dialog z rozmówcami (w tym przyjaciółmi) o bardzo zróżnicowanych światopoglądach i śmiało dzielił się "kontrowersyjnymi" poglądami, takimi jak te dotyczące biologicznych różnic między kobietami i mężczyznami. Mam wrażenie, że współczesna lewica domagałąby się z czasem uznania jego prezentacji za "problematyczne", a przy dalszym przesuwaniu się okna Overtona w lewo profesor mógłby zostać "cancelowany" i skończyć w grupie pokroju "intellectual dark web".

Spotkałem się także z opiniami sugerującymi, że o ile JV był wyjątkowo barwnym i dysponującym szeroką wiedzą przedstawicielem krakowskiej inteligencji, to jednocześnie mocno stawiał na "show" i chwytliwy przekaz, a duża część przekazywanych przez niego treści była uproszczona i trochę nieprzystająca do ostrożności, z jaką należy komunikować doniesienia naukowe. Co o tym sądzicie?

#pytanie #krakow #vetulani #neurobiologia

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #61ca38b40ed247000a920af0
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Przekaż darowiznę
AnonimoweMirkoWyznania - #anonimowemirkowyznania 
Co aktualnie dzieje się z intelektu...

źródło: comment_1640654135BNhqr5Cf7ixZDZvYGdO8xD.jpg

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AnonimoweMirkoWyznania: Jego żona tez niedawno zmarła, wiec pewnie nie ma kto dbać o grób. Ale ma jeszcze wnuka, z którym miał chyba dobry kontakt. A tak w ogóle, szkoda, ze Vetulani nie został w Stanach, tam miał szanse na dużo większa karierę.
  • Odpowiedz
Marakesz: Czy stawiał na show? No przecież on na wykładach nawet potrafił wrzucić zdjęcie psiochy i opowiadać jakieś rubaszne dowcipy ;-)
Miał bogaty dorobek naukowy, ale w dzisiejszych czasach takie akcje na uniwersytecie by nie przeszły.
W ogóle czy Vetulani miał bardziej "liberalne" niż "lewicowe" poglądy jeśli miałbym to ująć.
A dorobek? Centrum Copernicus wrzuca jego wykłady regularnie na youtuba, mają tam iles jego historycznych nagrań.

Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
  • Odpowiedz