Wpis z mikrobloga

Mirki chciałbym zamontować kamery ip, dwie przed domem i jedną z tyłu obrotową. Zależy mi na dobrym sprzęcie, jak już coś ma się wydarzyć i nagrać to chcę mieć możliwość odczytania w nocy numerów rejestracyjnych albo nagrania twarzy w dobrzej jakości. Nie szukam sprzętu za 2k, ale też nie chce wydać 10k. Czy możecie coś polecić?
#monitoring #cctv #pytanie #dahua
  • 11
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@isInteger: na początek odpuść obrotową na rzecz dwóch skierowanych tak aby obejmowały to co obrotowa. Jeśli tak ważne jest odczytywanie tablic to popatrz na Hikvision ColorVu, tylko one ciągle świeca białą diodą jak z telefonu komórkowego.
@isInteger: Pamiętaj, że PTZ (obrotowa) nagrywa tylko to, na co jest skierowana w danym momencie. Proste modele nie mają śledzenia obiektów i powtarzalnych ścieżek ruchu. Co do "odczytania nymerów" to w większości przypadków w zasadzie powinieneś mieć osobną kamerę nakierowaną na miejsce, gdzie będzie sensowny odczyt. Zwykle kamery są dość wysoko i dość daleko - i potem są na wykopie pytania: "pomoże ktoś odcyfrować numer rejestracyjny"?
@isInteger: Z jakiej odległości chcesz widzieć detale? Dopytuję, bo główną robotę robi obiektyw, jak masz 8MP ale szerszy kąt widzenia to tablica (jeszcze w zależności od wysokości montażu) widoczna będzie gdzieś ze 7m od kamery, a twarze to zapomnij, złodziej zakłada maskę.
Wspomniane wyżej colorvu są bardzo fajne, ale najlepiej gdyby teren był trochę oświetlony, wtedy nie ma konieczności używania białego światła kamery, nie każdemu odpowiada latarka na ścianie. Z kolei
@bialy100k: @mamnatopapiery: dzięki za pomoc, postaram się pomierzyć dzisiaj dalmierzem odległości, kamera będzie gdzieś na wysokości 1 piętra/2 piętra i odległość do "rejestracji" to około 10m/15m. Piszę o tych tablicach bo wiem że jeżeli kamera poradzi sobie z innymi rzeczami także. Oświetlenie jest, przed domem i z tyłu, 2 lampy na fotokomórkę.
@isInteger: Moim zdaniem lepiej mieć kamerę nawet za 100PLN odległą o 5m umieszczoną na wysokości 1m z dodatkowym oświetleniem bocznym IR za kolejną stówę niż super-kamerę za 2000PLN 15m dalej, na wysokości 5 metrów. Natomiast technicznie to oznacza dodatkowe kopanie kabla do jakiegoś słupka i ukrywanie kamery. Stąd niewiele osób się na to decyduje.