Mam taki #piec na ekogroszeg gdzie od góry można dorzucić na górę drewno. Wrzuciłem ostatnio kilka suchych drewienek. Przychodzę a na piecu alarm wysokiej temperatury. Włączyło się zabezpieczenie STB. Prawdopodobnie drewno rozpaliło się za mocno i zagotowało wodę w wyniku czego pompka się zapowietrzyła. NA wylocie pieca 99 stopni, a na wlocie 37. Odkręciłem zaraz wszystkie kaloryfery i odpowietrzyłem pompkę. Spadło. W kaloryferach coś rąbło porządnie raz. Pytanie czy mogło się coś uszkodzić i czy może taki piec rozsadzić ?
@buddookan: Zależy z czego to wszystko poskładane. ( ͡°͜ʖ͡°) W dzisiejszych czasach to są takie rozwiązania, że wystarczy zagotować raz wodę w piecu i możesz robić instalację od nowa.
@buddookan: każdy przypadek inny. Mogło uszkodzić i priorytetem jest, by do takiej sytuacji nigdy nie doprowadzić. Inna sprawa, że u mnie na 30 letniej instalacji zdarzyło się kilka razy i na szczęście wszystko nadal funkcjonuje. Strzelanie to efekt zmiany wymiarów metalowych elementów przez rozszerzalność cieplną
@buddookan: ja dorzucam max 2 kawałki drzewa u siebie. I sprawdzam w apce co się dzieje I w razie co to podkręcam pompy. Jak 1 kawałek wrzucę to na luzie. Nie wkładaj też iglastego drzewa bo dużo będzie osadu na ściankach kotla
Mam taki #piec na ekogroszeg gdzie od góry można dorzucić na górę drewno. Wrzuciłem ostatnio kilka suchych drewienek. Przychodzę a na piecu alarm wysokiej temperatury. Włączyło się zabezpieczenie STB. Prawdopodobnie drewno rozpaliło się za mocno i zagotowało wodę w wyniku czego pompka się zapowietrzyła. NA wylocie pieca 99 stopni, a na wlocie 37. Odkręciłem zaraz wszystkie kaloryfery i odpowietrzyłem pompkę. Spadło. W kaloryferach coś rąbło porządnie raz. Pytanie czy mogło się coś uszkodzić i czy może taki piec rozsadzić ?
@buddookan: jakby się to stało to byś zauważył.
Strzelało, bo przy zmianie temperatur kaloryfery pracują.
99 to jeszcze bez tragedii, zwlaszcza jak to było tylko w piecu właściwie.
źródło: comment_1640472739LibWJOD6ey2x4rvYU5i8G2.jpg
Pobierz