Wpis z mikrobloga

Jak robicie karpia bo mam dylemat ( _)
A) przed smażeniem obsypać w soli i dodać cytryny (do 1h)
b) marnowanie w cebuli cała noc, przed smażeniem sól i cytryna
c) marynowanie w mleku

#wigilia #gotujzwykopem

Jak robicie karpia

  • A 38.5% (5)
  • B 7.7% (1)
  • C 53.8% (7)

Oddanych głosów: 13

  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ama_tor: B i C. Ale są dwie szkoły. Jedna podaje żeby marynować w mleku przez noc, a potem wyjąć i obłożyć cebulą na parę godzin.
Druga podaje, żeby marynować w jednym i drugim naraz.
Ja robię zgodnie z tą drugą szkołą.

Ale cytryny też dodaję przed
  • Odpowiedz
@ama_tor: Myślę, że chodzi tutaj o dwie sprawy. Na pewno mięso jest delikatniejsze, ale mleko ma też tę właściwość, że potrafi pochłaniać zapachy. Takim starym protipem jest to, żeby włożyć miseczkę z mlekiem do lodówki, żeby pozbyć się nieprzyjemnych zapachów.

I od kiedy marynuję karpia w mleku to mam bardzo mocne wrażenie, że ten typowy "mułowaty" posmak również znika.
  • Odpowiedz