Jak robicie karpia bo mam dylemat ( ಠ_ಠ) A) przed smażeniem obsypać w soli i dodać cytryny (do 1h) b) marnowanie w cebuli cała noc, przed smażeniem sól i cytryna c) marynowanie w mleku
@ama_tor: B i C. Ale są dwie szkoły. Jedna podaje żeby marynować w mleku przez noc, a potem wyjąć i obłożyć cebulą na parę godzin. Druga podaje, żeby marynować w jednym i drugim naraz. Ja robię zgodnie z tą drugą szkołą.
@ama_tor: Myślę, że chodzi tutaj o dwie sprawy. Na pewno mięso jest delikatniejsze, ale mleko ma też tę właściwość, że potrafi pochłaniać zapachy. Takim starym protipem jest to, żeby włożyć miseczkę z mlekiem do lodówki, żeby pozbyć się nieprzyjemnych zapachów.
I od kiedy marynuję karpia w mleku to mam bardzo mocne wrażenie, że ten typowy "mułowaty" posmak również znika.
A) przed smażeniem obsypać w soli i dodać cytryny (do 1h)
b) marnowanie w cebuli cała noc, przed smażeniem sól i cytryna
c) marynowanie w mleku
#wigilia #gotujzwykopem
Jak robicie karpia
Komentarz usunięty przez moderatora
Druga podaje, żeby marynować w jednym i drugim naraz.
Ja robię zgodnie z tą drugą szkołą.
Ale cytryny też dodaję przed
Komentarz usunięty przez moderatora
I od kiedy marynuję karpia w mleku to mam bardzo mocne wrażenie, że ten typowy "mułowaty" posmak również znika.