Wpis z mikrobloga

Chce spłacić w 10 lat ale jeszcze nie wiem na jakiej racie.

@ashwaganda: Skoro tak to zwróć uwagę na oferty z łatwymi (online, to raczej dziś standard) wcześniejszymi częściowymi spłatami bez prowizji od samego początku i nie patrz na harmonogram banku tylko spłacaj tyle ile możesz, nawet raz w miesiącu lub częściej rób nadpłaty. I nie zwracaj uwagi na harmonogram banku, który możesz wziąć nawet i na 35 lat :) Jak
@vertical: Z tym, ze biorąc na 30 lat to mam większa ratę odsetkowa od kapitałowej. Zakładając ze stopy pójdą w gore to tylko pomnoże sobie ratę odsetkowa, a kapitałowa będzie stała w miejscu, wiec jak wezmę na 30 lat to ciezko będzie dokopać się do kapitałowej. Chyba ze zle to rozumiem?
Chyba ze zle to rozumiem?

@ashwaganda: No troszkę :) Tutaj wyjaśniłem, w skrócie - odsetki to naliczane codziennie i płatne raz w miesiącu wynagrodzenie dla banku za to, że pożyczył Ci kapitał, uwzględniające wysokość tego kapitału i aktualne oprocentowanie, czyli inaczej mówiąc - jeżeli weźmiesz kredyt 300k zł na 1 rok lub na 30 lat to i tak odsetki w pierwszej racie będą IDENTYCZNE i będą zależeć od Twojego oprocentowania:

https://www.wykop.pl/wpis/61973303/zauwazylem-ze-wiele-osob-tutaj-i-nie-tylko-tutaj-n/
@ashwaganda: Policzyłem na szybko tym kalkulatorem https://kalkulatorkredytu.com/ żeby Ci to uświadomić, zakładam że będziesz miał oprocentowanie 4,5% i że się nie zmieni ( ͡° ͜ʖ ͡°) Kredyt 300k:

1. Na 35 lat, harmonogram:

Lp. Data Część kapitałowa raty: Odsetki: Suma:
1 2021-12 294.77 1125.00 1419.77
2 2022-01 295.88 1123.89 1419.77
3 2022-02 296.99 1122.79 1419.77

2. Na 10 lat, harmonogram:

Lp. Data Część kapitałowa raty: Odsetki: Suma:
@ashwaganda: Po pierwsze nie ma u nas czegoś takiego jak oprocentowanie stałe, jest tylko okresowo stałe, czyli zwykle na 5 lat, czasem na 7. Zatem jest to pseudostałe oprocentowanie bo tak naprawdę jest to zmienne tylko aktualizowane po 5 latach (tak jak zwykłe zmienne jest aktualizowane zwykle co 3 miesiące lub co pół roku). Co do warunków to nie wiem - musisz pytać doradcę, może być nawet bankowego w konkretnym banku
Czyli podsumowując: co zyskuję biorąc te sama kwotę na 35 lat vs na 10 lat? Wyjdzie taniej? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@ashwaganda: Jak wzięty na 35 lat spłacisz w 10 lat to wyjdzie tyle samo a jak szybciej to nawet mniej XD Rozumiesz to? Wiesz dlaczego w pierwszej racie masz odsetki 1125 zł tu i tu? Bo wisiałeś bankowi 300k zł przez miesiąc czyli korzystałeś z kapitału
Jak wzięty na 35 lat spłacisz w 10 lat to wyjdzie tyle samo a jak szybciej to nawet mniej XD

@ashwaganda: Tylko tu dodam że musisz spłacać regularnie co miesiąc, jakbyś miał harmonogram na 10 lat bo to nie ma tak że np. 200k zł nadpłacasz po 5 latach bo wtedy będzie drożej :)

Ale rozumiesz to że w 1 przypadku w 2 miesiącu naliczono odsetki od 298580 zł a w
Ok czaje, czyli zyskuje tylko na tym, ze gdyby miało się cos złego wydarzyć to mam mniejsza ratę i oddech i sam sobie mogę wydłużyć okres kredytowania poprzez zmniejszenie nadpłaty