Wpis z mikrobloga

wicca i witchcraft to nie zabawa 12-13 letnich dziewczynak (z której się wyrasta)?

@f4wn: nie, ludzie wierzą w różne brednie do późnych lat, spójrz chociażby na średnią wieku w kościołach
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Deska_o0: nie bierzesz pod uwagę tego, że król żydowski ma większy fanbase. Jeśli Twoje kółko zainteresowań ma pięciu członków na krzyż, hehe, to szybciej dasz sobie z nim spokój.
  • Odpowiedz
@To_ja_moze_pozamiatam:
Po pierwsze widac ze artykuł z przymrózeniem oka, ale ty zartu nigdy na podlasiu nie zaznałes oprocz gnojenia siebie nawzajem

Po drugie jak mozna cisnac z tego beke w kraju gdzie literalnie z 50% ludzi wierzy w dziadzie na chmurce
  • Odpowiedz
  • 2
@To_ja_moze_pozamiatam Nie spodziewałem się kiedy prawaki mówili o tym że życie nie lubi pustki i ludzie wybiorę alternatywe dla Kościoła. Myślałem że jakiś buddyzm czy inny hedonizm a tutaj wróciły najgorsze cyganskie gusła xD

I nie, nie jest to zabawa dzieci - na youtube pełno jest tarociar i zodiakar czyli studentek głównie kobiet 20+ i sam takie poznałem w prawdziwym życiu ktore nieironicznie wierzą w horoskopy xD
  • Odpowiedz
@trejn:
Jedno i drugie jest siebie warte i jest upadkiem cywilizacji rozumnego człowieka ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Dobrze by było, gdyby nawet laicyzacja (IMHO nieunikniona) nie opierała się tylko na niechęci do Kościoła. Ta niechęć jest zrozumiała i zasłużona, ale na takim fundamencie mogą właśnie wyrosnąć inne brednie - i w efekcie zmienią się dekoracje a głupota i antyintekektualizm zostanie.

Dobrze by było oprzeć te procesy
  • Odpowiedz
@durga_na_sztandary: już za czasów rewolucji francuskiej gdzie jednym z filarów była nawet nie tyle laicyzacja, co ateizacja, wyszło trochę średnio. Po pewnym czasie w byłych kościach zaczęto odprawiać swoiste nabożeństwa które były kultem rozumu i oświecenia, ideę Boga zastąpiono kultem najwyższej istoty, pojawili się quasi kapłani którzy ubierali nawet specjalne stroje i odprawiali święta, oczywiście czysto ateistyczne. Był ceremoniał i rytuały, śpiewy i uroczystości.

Wszystko w imię racjonalizmu i krzewienia
  • Odpowiedz
Jedno i drugie jest siebie warte i jest upadkiem cywilizacji rozumnego człowieka ( ͡° ʖ̯ ͡°)

@durga_na_sztandary: ej, ale musisz wiedzieć że religia jest z człowiekiem praktycznie od początku jego istnienia ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Nie ma nic złego w wierze samej w sobie. Jeżeli ktoś chce sobie tłumaczyć pewne wydarzenia, nadprzyrodzonymi mocami to ok. Co mi do tego? Akurat mamy to
  • Odpowiedz