Wpis z mikrobloga

Chcę przed świętami wymienić obecnego i7 7700 na coś nowocześniejszego, więc złożyłem sobie taki zestaw: https://www.x-kom.pl/lista/tqfmfjxus

CPU: Intel Core i5-12600K
Chłodzenie: be quiet! Pure Rock 2 Czarny 120mm
Płyta główna: Gigabyte Z690M A ELITE AX DDR4
RAM: Corsair 16GB (2x8GB) 3000MHz CL15 Vengeance LPX Black
Obudowa: be quiet! Pure Base 500 Black

Macie jakieś uwagi/rekomendacje dla tego zestawu? Nie potrzebuję żadnego podświetlania/kolorowych bajerów.
Płyta główna: wybrałem rozmiar mATX, bo nie potrzebuję masy złącz. Do podłączenia mam tylko RTXa 3080, 1x HDD i 2x SSD. Obsługa pamięci DDR4, bo DDR5 są drogie i słabo dostępne.
RAM: Już mam taki sam zestaw, więc dołożę do obecnych, żeby mieć w sumie 32GB.

#komputery #zestawkomputerowy #pytaniedoeksperta #pytanie #kiciochpyta #zakupy
  • 6
@antektenhard: RAMu nigdy za wiele ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jak już kupię zestaw to pewnie poza kartą graficzną nie będę nic zmieniał przez najbliższe 3-4 lata, więc zapas pamięci się przyda. Podmiana z DDR4 na DDR5 nie jest taka prosta, bo płyty główne wspierają tylko jeden rodzaj pamięci. Jak teraz kupię płytę z DDR4 i w przyszłości będę chciał zamontować DDR5 to będę musiał też kupić nową
Jednak zmieniłem mobo na: MSI PRO Z690-A DDR4, bo ludzie zachwalają. Gigabyte ma mieszane opinie, BIOS jest niedopracowany, pojawiają się problemy z podkręcaniem pamięci i u niektórych nawet piszczą cewki.
Z kolei chłodzenie zmieniłem na SilentiumPC Fortis 5 140mm, ten be quiet! nie był tak dobry jak podejrzewałem.