Wpis z mikrobloga

@Linux_Shines: Jeśli chodzi o Debiana z minimalistycznymi, prostymi aplikacjami i środowiskiem graficznym opartym o IceWM, to wątpię, by XP był w stanie to przebić (jeżeli w obu przypadkach mówimy o systemie skrojonym tak minimalistycznie, jak tylko się da).
  • Odpowiedz
@firencombomaster: mówimy o normalnym i gotowym do działania systemie, bez zbędnego krojenia, który od razu po instalacji ma instalowane w cholerę nowo pobranego softu oraz sterowników.

@wysuszony: więc skoro na Twoim celeronie jest tak szybki XP, w takim razie na moim Pentium IV HT 2.8 GHz musi działać jeszcze szybciej.
  • Odpowiedz
@Linux_Shines: W takim razie porównanie sensu ni ma, bo Debian jest dostępny w dziesiątkach odmian (z czego niektóre są leciutkie, a inne cięższe), Windows XP zaś tylko w jednej.

Abstrahując - ale na Windows XP już się nie robi aplikacji :(
  • Odpowiedz
@firencombomaster: wybacz, ale moim kontrargumentem będzie doświadczenie z korzystanego systemu. A używałem ich bardzo wiele - począwszy od DOSA i nakładki Norton Commander, przez Windows 95, 98 (używałem go od 2005 roku do bodajże 2007), XP (do dziś z niego korzystam, mimo że potrafi czasem zaleźć za skórę), Vista (2009 - 2010) i 7 (jest WOLNIEJSZY od XP, w dodatku czego by nie pobrało się za pomocą dowolnie zainstalowanej przeglądarki
  • Odpowiedz
@Linux_Shines: Wybacz, jako osoba nieobyta w terminologii technicznej użyłem słowa "aplikacja" jako zamiennik dla "program komputerowy" i właśnie nadrabiam braki na wikipedii. Mam na myśli chociażby gry (DirectX 11), ale z użytkowych to będzie np. Microsoft Office 2013, no i generalnie myślę, że jeśli ktoś w dzisiejszych czasach programuje, to nie z myślą o systemie wypuszczonym 10 lat temu (oczywiście wiem, że programuje się pod konkretne frameworki, bla bla bla,
  • Odpowiedz