Wpis z mikrobloga

#grafikakomputerowa #grafika

Jak się nazywa funkcja co by mi nie wiem jak to nazwać "wygładziło" obraz. Były robione zdjęcia telefonem kartki od góry i widać na nich cień telefonu i ręki. Chciałbym żeby to jak najbardziej zbliżyło do takiej postaci jak w skanowaniu dokumentu.

Może być w #photoshop lub #gimp chociaż też miałem takie narzędzie online ale nie pamiętam jak się nazywało :(
  • 5
Możesz na krzywej rozjaśnić ciemne miejsca, a później odwrócić maskę i malować pędzlem z rozsądnym kryciem by uzyskać pożądany efekt.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@LubieKiedy: w irfan view jest jedna funkcja do kontrastu, gammy i nasycenia. Sterujesz trzema suwaczkami i widzisz na podglądzie efekt. Jak dla mnie zawsze wystarczało do polepszenia jakości zdjęcia notatek.
@LubieKiedy: Skorzystaj z apki Adobe Scan. O ile pamiętam, jest bezpłatna, tylko wymaga założenia konta. Generalnie nie skanuję już zwykłym skanerem, tylko korzystam z tej aplikacji i każdemu polecam. Robisz zdjęcie dokumentu (możesz tez wybrac zdjęcie z biblioteki), najlepiej na jednolitym, kontrastowym tle, potem ewentualnie poprawiasz docięcie i zapisujesz. Efekt jest taki, że masz zeskanowany dokument na białym tle gotowy do druku. Możesz to wysłać mailem jako PDF.