Mam sobie #neostrada z TP S.A., mieszkam na zadupiu pośrodku niczego, stara centralka na korbkę, światłowodu nikt przytargać nie chcę. Neostrada owa, gdy wyciąga w porywach 6 Mbps to otwieram czipsy z radości.
Z okazji świąt chciałem sobie polepszyć i wziąłem na próbę internet z anteną zewnętrzną od Play (wywalili wreszcie tą kurde-szatan to dam im szansę). I teraz tak:
- podpinam sprzęt na próbę w domu - wychodzi 12 Mbps - uuuu, panie andrzeju, jest dobrze, to 2x tyle co miałem, a jeszcze nosa z domu nie wystawiłem!
- podpinam na próbę na podwórku - wychodzi 85 Mbps !!! - już mnie oblały zimne poty z radości - tyle szczęścia na raz to miałem ostatnio 15 lat temu, jak znalazłem 10 zł pod blokiem
No to dzwonię do instalatorów: "przyjeżdżajcie, czekam!"
Pan instalator przyjechał, powiedział że on by to zamontował na kominie - będzie jeszcze lepszy zasięg. Mi się już nogi ugięły z wrażenia, że może być jeszcze lepiej.
Zamontował (mało z dachu nie zleciał, a ja z nim) - testujemy: 41 Mbps. Hmm. Uuu. Hmm. No dobra, co się będziemy o kilkadziesiąt Mbps spierać. Jest wieczór, pewnie sieć jest obciążona. To i tak kilka razy więcej niż miałem, jedź pan do domu.
Podpisał glejt i pojechał. Siadam przed monitor, zapuszczam speed test i wychodzi ... 4 Mbps (-‸ლ)
Może jeszcze wróci, bo zostawił klucz oczkowy 10-tkę...
PS. Pytanie dodatkowe - nie mogę z komputera w ogóle wejść na panel ich routera - mam "Access denied. Wrong authentication protocol type". Z komórki po wifi wejść mogę. Dziwne rzeczy. Dziwne.
@Jefrey: Ej, dobra, robię tego speedtesta co chwile i tak wychodzi miedzy 4 a 8. A teraz po umieszczeniu wpisu wyszło nagle 50. Może niepotrzebne te gorzkie żale, może się dotrze...
@Czlowiek_Ludzki: zastanawiałem się jaki haczyk tego bez limitu jest i dopiero później doczytałem co było na końcu strony napisane że strefa domowa w promieniu 500m xD
@pesymistyk: a co ty, po miescie chcesz z tym chodzic? Jak chcesz tego uzywac jako internetu domowego, to wkladasz karte do routera, stawiasz router na parapecie czy gdzie tam chcesz i jestes w strefie domowej. Z resztą, nawet jak antenę podłączysz to i tak nie wyjdziesz poza te 500m, a z wlasnego doswiadczenia wiem, ze nie jest to 500m co do centymetra. Mozesz spokojnie wyjsc nawet te 100m i nic
@Jefrey: Słuchaj miałem to samo tylko ze ja miałem wcześniej 2 lata umowę na innym sprzęcie. Jak masz MF258k to najwyżej do czego się nadaje ten sprzęt to do działania w innej sieci. Mówię poważnie gdyż na starym sprzęcie miałem internet jak skała dosłownie (WF830). Kupiłem używany router przepialem kartę i sam zainstalowałem i internet znów działa idealnie a na temat tego routera można poczytać gorzkie żale na forum bez
Mam sobie #neostrada z TP S.A., mieszkam na zadupiu pośrodku niczego, stara centralka na korbkę, światłowodu nikt przytargać nie chcę. Neostrada owa, gdy wyciąga w porywach 6 Mbps to otwieram czipsy z radości.
Z okazji świąt chciałem sobie polepszyć i wziąłem na próbę internet z anteną zewnętrzną od Play (wywalili wreszcie tą kurde-szatan to dam im szansę). I teraz tak:
- podpinam sprzęt na próbę w domu - wychodzi 12 Mbps - uuuu, panie andrzeju, jest dobrze, to 2x tyle co miałem, a jeszcze nosa z domu nie wystawiłem!
- podpinam na próbę na podwórku - wychodzi 85 Mbps !!! - już mnie oblały zimne poty z radości - tyle szczęścia na raz to miałem ostatnio 15 lat temu, jak znalazłem 10 zł pod blokiem
No to dzwonię do instalatorów: "przyjeżdżajcie, czekam!"
Pan instalator przyjechał, powiedział że on by to zamontował na kominie - będzie jeszcze lepszy zasięg. Mi się już nogi ugięły z wrażenia, że może być jeszcze lepiej.
Zamontował (mało z dachu nie zleciał, a ja z nim) - testujemy: 41 Mbps. Hmm. Uuu. Hmm. No dobra, co się będziemy o kilkadziesiąt Mbps spierać. Jest wieczór, pewnie sieć jest obciążona. To i tak kilka razy więcej niż miałem, jedź pan do domu.
Podpisał glejt i pojechał. Siadam przed monitor, zapuszczam speed test i wychodzi ... 4 Mbps (-‸ლ)
Może jeszcze wróci, bo zostawił klucz oczkowy 10-tkę...
PS. Pytanie dodatkowe - nie mogę z komputera w ogóle wejść na panel ich routera - mam "Access denied. Wrong authentication protocol type". Z komórki po wifi wejść mogę. Dziwne rzeczy. Dziwne.
źródło: comment_1639164009UkWF3BipKutAI1epYRWim6.jpg
Pobierz@Jefrey: wydaje się dużo ale jak zaczniesz oglądać więcej filmów/seriali na Netflixie czy innym vod to zacznie znikać szybciej niż myślisz
Komentarz usunięty przez autora
źródło: comment_1639236689gd1XgWUeznbXGSY77WCixb.jpg
Pobierz