Wpis z mikrobloga

Czy jest jakiś kalkulator (lub mirek ( ͡° ͜ʖ ͡°) ), który wskaże mi różnicę przy #b2b i #uop ale z 50% kosztami uzyskania przychodów (KUP) od honorarium autorskiego. Nie wiem jak to się liczy.
Jak wiemy na B2B KUP nie ma, na UoP jest (skupiam się na #it). I teraz zastanawiam się jak to się kalkuluje na UoP, gdzie jest podatek odpowiednio 17% i 32%, a na b2b 12% (ryczałt) lub 19% (liniowy). Szukam analizy dla 10k brutto i 15k brutto dla UoP i to samo dla B2B 15k + VAT

Czyli jest do wyboru 15k brutto na UoP z KUP i 15k (+VAT) na B2B. Co się bardziej opłaca finansowo i tylko finansowo (nie liczę urlopów, L4 itp.)
Albo co jest adekwatnym wynagrodzeniem na UoP z KUP dla 15k brutto na b2b?

#programista15k
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kaczoor: tak to rozumiem bo sam mam kup 50% tylko, że ja nie płacę pita bo mam mniej niż 26 lat i nic mi to nie daje a za rok myślę o b2b na ryczałcie 12% bo drugi próg za dużo zabiera ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@RadeqW: własnie też przechodze na b2b ze względu na drugi próg, w który zacząłbym wpadać gdzieś w połowie roku, więc trochę bolesne. Zastanawiam się jak to teraz będzie po nowym roku i nowym ładzie, jeżeli pierwszy próg podniosą do 120k
  • Odpowiedz
@kaczoor: jeżeli ktoś proponuje 15k brutto na UoP LUB 15k netto na fakturze + VAT to po prostu szuka jelenia. Na B2B płatny urlop to proszenie się o kłopoty, ryzykowanie kontroli podczas której Twoje B2B może zostać uznane za przykrywkę na etat, a co za tym idzie konieczność zapłaty zaległych składek i podatków za cały okres, na zasadach jak UoP. Nie wykluczając odsetek karnych. Dlatego lepiej jest sobie doliczyć ewentualny
  • Odpowiedz
@zibizz1: bardzo fajny kalkulator, dzięki. Tylko nie rozumiem, czemu zmiana małego/dużego zus wpływa na wynagrodzenie na UoP? Myślałem, że to domena b2b
  • Odpowiedz
@RadeqW: aha, tylko do pierwszego. Czyli to wtedy jest nie 17% a 8,5%? Czy źle to liczę?

@kaczoor: w KUP 50% mozesz wliczyc maksymalnie tylko ile pierwszy prog, czyli do 240k brutto placisz tylko 8.5%, bo 120k ucinasz na rzecz KUP(gorna granica 1 progu w Nowym Ladzie).

Przy 15k chyba bardziej oplaca sie UOP z KUP, bo na liniwoce zarobisz znacznie mniej i jeszcze nie masz urlopow
  • Odpowiedz
@bin-bash: kup działa tylko do pierwszego progu więc nie wychodzi lepiej

@RadeqW: z tego co sie orientuje to w KUP mozesz wliczyc gorna granice pierwszego progu, czyli 120k a skoro tak, to wychodzi, ze musisz zarobic ponad 240k brutto w roku (240 * 50% = 120k) , wiec chyba problemu nie ma przy 20k brutto UOP?
  • Odpowiedz