Wpis z mikrobloga

Zamówione 2 x 8TB WD Red i tydzień później 3 x 6TB - też Redy. Obydwie ósemki od razu pojechały na gwarancję - w ogóle nie startowały. Wymienione - na razie ok. Parę dni później pierwsza 6TB odmówiła współpracy. Właśnie wróciła z naprawy gwarancyjnej (wymieniona na nową) i tylko słychać jak silnik smutno zawodzi. Znowu muszę ją odesłać i czekać ponad miesiąc na naprawę. Nie wiem czy to pech czy coś się złego dzieje z dyskami WD.

#nas #gorzkiezale #dyski
  • 7
Kilka lat temu pojawiły się problemy z WD RED. Dyski do 4TB miały dużą żywotność działania, powyżej 4 TB zaczęły padać jak muchy...
4 dyski 4TB sprzedałem znajomemu z qnapem czterozatokowym i działają mu do teraz.
Mnie się jeszcze udało wymienić od 6TB wzwyż w ramach gwarancji..., ale później te po wymianie też padły (z czarną etykietą)...
Mam 8 dysków w serwerze i wiem o czym mówię..., właśnie z tego powodu wymieniłem
@MrAndy: Może to też była jakaś firma co wysyła dalej do Seagate. Jednakże reklamacja od momentu wysyłki do powrotu trwała krócej niż tydzień, więc owijali się bardzo szybko. Bez pośredników chodziło mi o to że bez żadnych sklepów po drodze. A i czasami zdarzało się otrzymać Ironwolfa Pro zamiast zwykłego ;) ot taki bonus. W przypadku WD trafiały mi się refurby....