Wpis z mikrobloga

Od czego zacząć mając praktycznie 0 wiedzy o pisaniu kodu? Pamietam jak w czasach gimnazjum proste rzeczy w html sprawiały mi dużo radości teraz po czasie widzę ze mogłem się tym bardziej interesować. Stad moje pytanie. Po kilku tutorialach z YT doszedłem do wniosku ze js to sensowny kierunek na początek.
Jakie proste rzeczy robić na początku? Jak wy zaczynaliście? Co samodzielnie próbować zrobić? Wiem ze to nie przychodzi po kilku dniach ale co robić żeby wiedza wchodziła lepiej do głowy.

#javascript #programowanie #html #css
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Marzipan: Najlepiej zacznij od niezadawania pytań, które na świecie pojawiają się od lat dosłownie co 0.2 sekundy. A na samym wykopie przynajmniej codziennie.
Podstawowa umiejetność programisty to szukanie wiedzy oraz rozwiązywanie problemów bez pytania, używając opisanej już wiedzy. Zacznij od tego.
Do tego dobry programista nie usuwa pytań, które zadał. Wiec nie usuwaj, zostaw i być może dzisiaj jakiś Mirek przeczyta i dowie się co kusi się nauczyć w pierwszym
  • Odpowiedz
Jak wy zaczynaliście?

@Marzipan: ja zacząłem od studiów, tam nauczyłem się podstaw później rozwiązywałem zadania algorytmiczne na hackerrank robiłem też tutoriale na różnych stronach później uczyłem się tak że wymyślałem sobie jakiś projekt ale już bardziej zaawansowany niż dodawanie w konsoli i robiłem go tak długo aż zrobiłem jak czegoś nie wiedziałem to szukałem w necie tak długo aż znalazłem często też rozwiązywałem problemy metodą prób i błędów.
  • Odpowiedz
  • 0
@czastkielementarne: Bo mi to sprawiało przyjemność. Nawet teraz jak z jakiegoś poradnika przepisuje kod i coś nie działa, wpatruje się i szukam jakiegoś błędu. Nie chce spędzić życia nad czymś co ni c---a mnie nie interesuje.
  • Odpowiedz
  • 0
@happy3dprints: W sumie rozumiem, nie nastawiam się na to ze będę umiał napisać coś od a do z bez szukania „dlaczego coś nie zadziało”. Po prostu pytam jakie były początki Mirków jak to wyglądało u innych
  • Odpowiedz
  • 0
jakąś prostą stronkę na początek najlepiej. Nie korzystaj z przestarzałych tutorial. Np z 2018 roku może być już nieaktualny
  • Odpowiedz
Od czego zacząć mając praktycznie 0 wiedzy o pisaniu kodu?

@Marzipan: Zacznij od zmarnowania setek godzin na szukaniu tego mitycznego kursu który nauczy cię programować xD
  • Odpowiedz
@Marzipan: jeżeli chcesz tworzyć strony to HTML + CSS + JavaScript na start.

Jeżeli programy komputerowe, to Java albo Python

Na starcie nie bierz się za aplikacje mobilne, ani za żadne frameworki, skoro i tak masz praktycznie 0 wiedzy. Zacznij od czystych języków, ogarnij je, a później napisz w nich jakieś proste programy.
  • Odpowiedz