Wpis z mikrobloga

Hipotetyczna sytuacja:
- Jesteś programistą
- Pracujesz zdalnie
- Odpalasz kompilację która trwa 2 godziny
- Bez skompilowanego programu nie masz nic do roboty
- Wychodzisz z domu na spacer/zakupy na godzinę
- Wracasz, kompilacja jeszcze się nie skończyła

Pytanie brzmi: wliczasz czas spędzony poza domem do czasu pracy?

#programowanie #praca #pracait #kiciochpyta
  • 130
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@HalEmmerich: tak nie tylko można, ale wręcz trzeba.
W każdej robocie przerwa ci się liczy do czasu pracy. W każdej normalnej, a nie mokrym śnie wonsatego Janusza z pensjami 1200 i umową o dzieło, bo ma psy na Twoje miejsce.
Czekasz po prostu na możliwość dalszej pracy i każdy zarządca mający mózg, a nie fistaszka z gówna to zrozumie.
  • Odpowiedz
@HalEmmerich: nie jesteś programistą, nie ma co robić więc odpalasz pralkę, zmywarkę, Forze 5 i czekasz na maila. Pytanie:
Czy jak zapomniałeś kupić ciastek do kawy dzień wcześniej to powinieneś wstać i iść do sklepu czy to będzie nieuprawnione oddalenie się z pracy?
  • Odpowiedz
@HalEmmerich: oczywiście. Co prawda nie jestem programistą, ale pracowałem w lotnictwie. Zimą na 12h nockach potrafiłem spać po 9h i mi za to płacili 120% :D
Aktualnie tester oprogramowania. Jak buildy się wyrąbią/serwery padną i nie ma nic do roboty to n----------y się nerfami i gramy w LoLa teamowo
  • Odpowiedz
@HalEmmerich: Byczku bo ty masz jeszcze mentalność robola z taśmy - pracujesz w IT, gdzie praca jest zadaniowa, bo nie n----------z tasków jak wihajstrów na taśmie.
Jak ktoś tego nie rozumie, to niech pakuje dupe w auto i z--------a na rano na ósmą i kibluje w biurze jak pies xD

Ze strony administracji, to nawet nie wiesz, ile potrafią się wczytywać serwery czy migrować VMki jak właśnie ktokolwiek inny
  • Odpowiedz
Tego projektu naprawdę nie da się podzielić tak aby rekompilować tylko jego zmienione kawałki?

@Innovator: Czasami trzeba zbudować wszystko na czysto od zera.
  • Odpowiedz
@HalEmmerich: Amator, piszę wszytko szybko w godzinę, później wychodzę na cały dzień i stopniowo wysyłam kolejne commity.

Bo prace trzeba szanować i nie pokazywać że potrafi się szybciej ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
@HalEmmerich: to zależy, ogólnie to ten czas można jednak spożytkować w jakiś sposób który do roboty się przyda - chociażby obejrzeć jakiś wykład, przeczytać jakaś książkę, poszerzyć wiedzę jakkolwiek, refactor jakiegoś kodu, review jakiegoś PR itp
  • Odpowiedz
@czastkielementarne: Aha, czyli jak jesteś programistą/adminem na uopie, to nie ważne co robisz, tylko masz siedzieć przy biurku bite 8h żeby odbić się na bramce przy wejściu do fabryki azbe... to znaczy softłerhałsu xD
Forma zatrudnienia nie ma znaczenia, tylko od j-----a kolejnych dupogodzin różni się tym, że właśnie nie masz stałego napływu wihajstrów na taśmie, tylko losowo wpadające taski czy problemy o różnym stopniu trudności i je realizujesz w
  • Odpowiedz
@HalEmmerich: natomiast gdyby nie było niczego do refactory/review PR czy obejrzenie ciekawego czy przeczytania(albo mi się nie chciało) to pewnie bym poszedł też na te dwie godziny i wliczył to do czasu pracy
  • Odpowiedz