Wpis z mikrobloga

@LubiePieski: Bez urazy ale wyjatkowo p--------z. Motywacja, jakakolwiek by ona nie była, zawsze będzie dla pracodawcy cenną informacją. Zatrudnia się ludzi, a nie samo ich doświadczenie. Oczywiście zawsze możesz skłamać, odpowiedzieć wymijająco albo ironicznie, ale potem zachowaj chociaż odrobinę rigczu i nie płacz w necie, bo ktoś wybrał osobę komunikatywną, zamiast ciebie( ͡° ͜ʖ ͡°)

Doprecyzuje : mam tu na myśli stricte stanowiska white colar, bo
  • Odpowiedz
pytanie dlaczego chcesz u nas pracować

@LubiePieski: to jest pytanie, które po polsku brzmi: "jaki risercz zrobiłeś o naszej firmie, co o nas wiesz?"

Wyjaśnić jeszcze kilka popularnych, na przykład: "co motywuje cię do pracy?", "gdzie widzi się pani za pięć/dziesięć/milion lat?", "jakie umiejętności chciałabyś rozwijać?"? Albo podrzuć co tam jeszcze siedzi Ci w głowie, serio - chętnie odpowiem.

A w większości firm HR/rekrutacja organizuje sam proces rekrutacji, a prowadzi
  • Odpowiedz
@jozef-dzierzynski: dobra, po kolei:

gdzie widzi się pani za pięć/dziesięć/milion lat?"

Chodzi o to, jak rozumiesz biznes, nie konkretną strukturę firmy. Jeśli przychodzisz na rekrutację na stanowisko spedytora, a powiesz w czasie rekrutacji, że widzisz się na stanowisku jakiegoś speca od IT/programisty, etc, to znaczy, że trafiłeś do złej firmy i będziesz się
  • Odpowiedz
@DonTom: pasożyt z HR mówi o misji przedsiębiorstwa xD wciskaj te brednie pracownikom swojej firmy, przynajmniej oni cię nie wyśmieją, tylko prychną w myślach.

Misja każdej firmy jest zarabianie kasy- to naturalne. Są lepsze i gorsze przedsiębiorstwa, są firmy społecznie odpowiedzialne, które nie maksymalizują zysku chodząc po trupach, ale nie oszukujemy się, firmy są po to żeby zarabiać.

A HR ma bronić przedsiębiorstwo i manadżment- HRom rzuca się papiery, o
  • Odpowiedz
@mkarweta: to miała być odpowiedź na pytanie "gdzie sie widzisz za 5 lat?"
logicznym dla mnie byłoby odpowiedzenie że na miejscu managera/seniora, tj. wyżej w hierarchii danego działu/firmy. Oczywiście w żadnym wypadku tego nie miałem na myśli bo niby skąd miałem wiedzieć co będzie za 5 lat?
  • Odpowiedz
@DonTom: Jeżeli tak myślisz, tz że nie myślisz samodzielnie tylko jesteś podatny na wpływ i kontrolę od innych. Pracuje się tylko dla pieniędzy, mówimy tu oczywiście o normalnych ludziach. Bezos czy musk mogą pracować dla idei bazy na Marsie. Ty w hr czy ja petent pracujemy tylko dla pieniędzy, jeżeli uważasz inaczej to się okłamujesz i co gorsza wierzysz we własną propagandę.
  • Odpowiedz