Wpis z mikrobloga

po nauce pythona jakiś czas temu przeszedłem do nauki django, czego się jeszcze mogę przy okazji uczyć żeby nie siedzieć cały czas w jednej rzeczy?
django-rest? docker? a może reacta? tak żeby nie poświęcać całego czasu jednej rzeczy
gita znam, htmle i te inne rzeczy tez
#django #programowanie #webdev #python
  • 13
  • Odpowiedz
@veracholera: a to nie jest tak, że będąc we wszystkim specem, jesteś w niczym specem? też trochę poznałem technologii, ale w sumie jakbym teraz miał iść na rozmowę o pracę i by mnie o to zapytali, to byłbym 'noga'.
  • Odpowiedz
@veracholera: Ale chcesz być fullstack czy backend? Jak fullstack to wiadomo, ze te frameworki javascriptowe i ts.
Jak chcesz sam backend to docker tak, jakiś postgres jak nie znasz, mongodb dla urozmaicenia.
W oby przypadkach restful opanuj i hateos
  • Odpowiedz
@veracholera: dockera ogarnij na tyle, żeby umieć sobie lokalnie na nim projekt ustawić i nie zaśmiecać systemu instalowaniem wszystkiego czym się będziesz chciał pobawić. Od razu jako docker compose, pewnie jeden wieczór nauki i z głowy.

Jeżeli chcesz iść w pythonowy backend to django rest framework jest chyba pozycją obowiązkową, do tego jakaś sqlowa baza (np. postgres). Potem może celery, redis, mongo, elasticsearch... A dalej to już raczej sam będziesz
  • Odpowiedz
@suqmadiq2ama: uczę się cały czas, pare lat temu przewaliłem codecademy, potem jakieś książki, potem grzebanie w google jak czegoś potrzebuje, jakieś projekty
tyle, ze to nie była ciągła nauka przez te kilka lat
dopiero teraz czuje, ze chyba siadłem na powaznie
  • Odpowiedz
@veracholera: I po tym codeacademy zakumałeś o co chodzi żeby dalej sie uczyć z google? Mam kursy z udemy ale #!$%@? nie łapię że tak powiem istoty tematu albo po co to sie robi, ile kurs kosztował? Da sie będąc tłukiem z matmy na poziomie liceum max?
  • Odpowiedz
@suqmadiq2ama: a to nie wiem, bo ja od dziecka bawiłem się w robienie stron internetowych czy jakieś programowanie, przynajmniej do 1 klasy technikum, potem przez szkole mi zbrzydło, a teraz od nowa zacząłem się bawić
a kiedyś to jeszcze jakieś pieniądze na tym zarobiłem po znajomosci, wiec nie mam pojęcia jak całkowicie od zera w to wejść :D
  • Odpowiedz
@suqmadiq2ama: na udemy nie ma wartościowego contentu, usuń tam konto i nie wracaj bo szkoda życia. Na edx.org masz za darmo kursy od MIT. CS50 z Harvardu też jest za darmo, sporo pozytywnych opinii o tym kursie słyszałem.

Da sie będąc tłukiem z matmy na poziomie liceum max?

@suqmadiq2ama: da się będąc tłukiem z matmy, nie da się będąc po prostu tłukiem. Znaczy jeżeli się starałeś i dalej
  • Odpowiedz
@croppz: + czasami trafiają się przypadki że w API trzeba zastosować mocną algorytmikę, a do tego przydaje się matematyczne podejście. Tak czy siak 90% tasków programistycznych w webdevie to klepanie stron i CRUDów.
  • Odpowiedz