Wpis z mikrobloga

Ostatnio w rozmowach ze znajomymi z korpo pojawił się temat udzielania informacji pracodawcy o posiadanych papierach wartościowych.

Zachodnie korpo, te finansowe, zaczęły wymagać od każdego pracownika podawania tych informacji a nawet pytania o pozwolenie czy może on kupić/sprzedać dane papiery. Oczywiście wszystko pod hasłem etyki zawodowej, dbania o stabilność rynków finansowych itp. Tylko co taki członek taniej siły roboczej może nawywijać na rynkach jak stać go najwyżej na 50 akcji Orlenu żeby mieć zniżki na paliwo?

Jestem ciekaw jak to wyglada ze strony prawnej, czy w Polsce pracodawca ma prawo wymagać takich informacji? Dodam ze za zatajanie grożą kary dyscyplinarne.

#pracbaza #korposwiat
#prawo
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@mozgen: przeciez to jest norma od dawna w korpo finansowych, zadna nowosc. Czesto kontraktorzy tez musza takie informacje ujawnic
  • Odpowiedz
@mozgen:

Jestem ciekaw jak to wyglada ze strony prawnej, czy w Polsce pracodawca ma prawo wymagać takich informacji?

dyskusyjne - zależy od konkretnego przypadku. Widziałem takie kodeksy etyki/formularze/umowy w tym temacie, które w świetle polskiego prawa pracy były absolutnie niedopuszczalne. Jednak przewinęło mi się również kilka egzemplarzy, które moim zdaniem były w pełni zgodne z polskimi regulacjami.
  • Odpowiedz