Wpis z mikrobloga

Jakby ktoś nie wiedział, od jutra w #niemcy zasada 3G-Regeln tj tylko osoby zaszczepione, ozdrowiency lub przetestowane mają prawo przebywać na terenie zakładów pracy, dotyczy to w szczególności #zycietruckera. Bez dokumentu będzie obowiązek przebywania w kabinie przez cały czas pobytu na zakładzie.

Z tego co zrozumiałem zasada ta tyczy się również stacji paliw, sklepów itd.

Spodziewane jest, że będzie to rygorystycznie przestrzegane z dwóch powodów - po pierwsze to Niemcy - po drugie za nieprzestrzeganie można dostać w ryj mandatem do 25.000€.

Testy covidowe od dłuższego czasu nie są już refundowane przez rząd.

U mnie w firmie na 20 Polaków, zaszczepionych jest dwóch w tym ja. XD

Chyba się przejdę zapytać o premie covidowa xD
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kolegapyta: w sumie z testami to do końca nie jestem pewien. Była gównoburza w Niemczech o te testy, że państwo nie może dokładać się do czyjegoś widzimisię, że on się nie chce szczepić i w pewnym momencie zlikwidowali te darmowe testy dla mieszkańców. Mogło mnie coś ominąc, bo odkąd się zaszczepiłem, miałem ten temat szeroko gdzieś
  • Odpowiedz
@papaj_21_37
Nie wiem jak w innych landach ale w Berlinie dwa testy w tygodniu musi zapewnić pracodawca a reszta na własną rękę. Tylko otworzyli znowu punkty, gdzie mieszkańcy mogą codziennie test za darmo robić.
  • Odpowiedz