Wpis z mikrobloga

O ile spada zdolność kredytowa przy przejściu z liniówki na ryczałt w it? W tym roku działałem na liniówce, a w przyszłym roku chce przejść na ryczałt i się zastanawiam czy mi banki mocno nie utną zdolności kredytowej może ktoś ma doświadczenie w tym temacie?

#kredythipoteczny #jdg #ryczalt
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@botereq: w zależności od banku, nawet do 20% przychodu traktowane jest tylko jak dochód, wiec masz ograniczony wybór, bardziej przeszkadza miana opodatkowania. W 2021 może być trudniej o kredyt niż w 2023 bo to będzie pierwszy rok na innej formie
  • Odpowiedz
O ile spada zdolność kredytowa przy przejściu z liniówki na ryczałt w it? W tym roku działałem na liniówce, a w przyszłym roku chce przejść na ryczałt i się zastanawiam czy mi banki mocno nie utną zdolności kredytowej może ktoś ma doświadczenie w tym temacie?

@botereq: Każdy bank inaczej liczy zdolność kredytową w przypadku działalności gospodarczej. W większości przypadków zdolność kredytowa po przejściu z zasad ogólnych lub podatku liniowego na
  • Odpowiedz
@marcpol A jakie dane byś potrzebował? Jak długo firma na rynku i średnie zarobki miesięczne?

@botereq: W przypadku działalności gospodarczej i zasad ogólnych lub podatku liniowego potrzebne następujące dane:

-data rozpoczęcia DG,
-przychód za rok ubiegły (z
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@marcpol: @botereq: sorki że odkopuje, ale już tyle się naczytałem o tym że na ryczałcie zdolność spada drastycznie bo nie księguje się kosztów itp.
A chyba nikt nie bierze pod uwagę że będąc VATowcem na ryczałcie i tak księguje się koszty żeby otrzymywać zwrot podatku VAT, więc w zasadzie nie ma różnicy z wglądem do kosztów firmowych od innych form opodatkowania

Jak to wygląda w takim przypadku?
  • Odpowiedz
A chyba nikt nie bierze pod uwagę że będąc VATowcem na ryczałcie i tak księguje się koszty żeby otrzymywać zwrot podatku VAT, więc w zasadzie nie ma różnicy z wglądem do kosztów firmowych od innych form opodatkowania

Jak to wygląda w takim przypadku?

@bzyku95: Podatek od towarów i usług (VAT) nie ma wpływu na zdolność kredytową. Podmiot zarejestrowany jako czynny podatnik VAT ma możliwość odliczenia naliczonego podatku od podatku należnego,
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@marcpol: to że koszty możesz odliczyć od podatku dochodowego też nie jest równoznaczne z księgowaniem wszystkich kosztów xd bo to przywilej podatnika, a nie obowiązek
  • Odpowiedz
bo to przywilej podatnika, a nie obowiązek

@bzyku95: Jest taki obowiązek, wynika on z rozporządzenia Ministra Finansów w sprawie prowadzenia podatkowej księgi przychodów i rozchodów. Błędy w podaniu kosztów materiałów podstawowych, towarów handlowych oraz kosztów robocizny stanowią przesłankę do określenia podatkowej księgi przychodów i rozchodów za wadliwą. Części kosztów jednak da się zgodnie z prawem nie ujmować w dokumentacji. Między innymi z tego względu przedsiębiorcy są traktowani gorzej przez banki
  • Odpowiedz