Wpis z mikrobloga

Czołem. Postawiłem dom, ale na fotowoltaikę mnie nie stać. Póki co :) A napewno nie przed terminem rozpoczęcia tych niekorzystnych zmian które wprowadziła partia pracy. W każdym razie, zastanawiam się, czy ktoś tutaj obecny w jakiś inny sposób użytkuję energię z nadwyżek niż tylko sprzedaż do tauronu.

Pomysły które chce sprawdzić to:

- koparka krypto - działa głównie w okresie letnim i korzysta z nadwyżek z fotowoltaiki. To co zarobię, nadpłacam prąd który pobiorę od tauronu w zimie.
- dzierżawa serwerów - spotkaliście się z czymś takim? jakiś czas temu słyszałem, że micro$oft może płacić za korzystanie przestrzeni naszych prywatnych komputerów - jakoby miało to służyć rozwoju ich chmury. Nie mogę niestety nic znaleść teraz o tym i nie wiem czy to był fake czy prawda. Zasadza działania podobna jak dla krypto.

Generalnie pomysłem może być wszystko co pożera dużo energii, produkt tego procesu można sprzedać i móc korzystać z tego głównie w określonych okresach - czyli w lecie.

Coś Wam przychodzi do głowy? Korzystacie może z czegoś?

#fotowoltaika
  • 13
@else_if: kopanie walut będzie zaraz zakazane, więc ....
Poza tym zajdzie ci słońce I będziesz biegł wyłączyć?
Poza tym koszt koparki co daje dobre efekty są wyższe niż foto....

Z Microsoft to nie wiem gdzie czytałeś. Nie wyobrażam sobie żeby firma chciała użyć czyjegokolwiek komputera który nie ma ochrony żadnej i jest nieprzewidywalny

Innym slowy - zrób dla siebie i ciesz się korzyścią
Chcesz zrobić - zainwestuj w farmę
@Mateos2: Widzę, że kolega nie bardzo w krypto siedzi nie mówiąc o automatyce budynkowej. Jaki problem jest przełączyć koparkę na inne źródło zasilania lub w ogóle wyłączyć jeśli automatyka fotowoltaiki da sygnał, że nie pracuje?
Co do krypto to chętnie przeczytał źródło tych rewelacji dot. zakazów - chyba, że kolega pisze do nas z Chin - ja pytałem o sytuację w Polsce ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jedyne
@else_if: Niestety, może tutaj być konieczne podjęcie bardziej restrykcyjnych działań. Urzędnicy wzywają Unię Europejską do rozważenia wprowadzenia zakazu stosowania algorytmu proof of work przy kopaniu kryptowalut.
@Mateos2: jasne urzędnicy zawsze mogą utrudnić życie, ale właśnie patrzę na Chiny i widzę, że zawsze znajdzie się sposób na obejście nawet najgłupszych restrykcji - najwcześniej odbywa się to ze strata dla kraju w którym te restrykcje się pojawiły. Odejście od PoW ma raczej uzasadnienie w bezsensownej konsumpcji energii, a nie tego ze urzędnicy coś postanowili