Wpis z mikrobloga

Pytanie do specjalistów, czy ja dobrze rozumiem, jeżeli aktualnie prowadzę jednoosobową działalność i pracuję na umowie B2B i rozliczam się liniówką to chcąc od nowego roku przejść na ryczałt będę musiał zmienić firmę?

"- Współpracując z byłym pracodawcą, z opodatkowania ryczałtem można skorzystać dopiero po dwóch latach. Takiego ograniczenia nie ma, jeśli podejmuje się współpracę z innym podmiotem. Czy to ograniczenie spowoduje zwiększenie rotacji pracowników? Czy pracodawcy uda się ich utrzymać? – zastanawia się ekspertka.

Czytaj więcej na Prawo.pl:
https://www.prawo.pl/podatki/ryczalt-dla-informatykow-i-programistow-w-polskim-ladzie,511313.html
"
#prawo #programista15k #nowylad
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@glupiazielonka: były pracodawca = firma w której pracowałeś na umowie o pracę w danym roku podatkowym.

Opiszę to na swoim przykładzie - z końcem listopada 2021 rozwiązuję umowę o pracę, od grudnia 2021 rozpoczynam współpracę B2B z firmą w której byłem do końca listopada 2021 na umowie o pracę. W roku 2022 jako formę rozliczenia nie mogę wybrać ryczałtu, będzie to możliwe dopiero w roku 2023. Za to w 2022
  • Odpowiedz
@glupiazielonka: Wiesz, że na b2b macie równe prawa z kontrahentem i ogranicza Cię tylko umowa?

To nie jest twój pracodawca tylko klient.

Jak wy jesteście w stanie samodzielnie żyć będąc tak głupimi i jeszcze decydować się w ogóle na b2b z takim poziomem wiedzy?
  • Odpowiedz