Wpis z mikrobloga

Co myślicie o domach z prefabrykatów? Np z takiego keramzytu, albo z betonu?
Jestem na początkowym etapie "A może wybuduję dom" i rozglądam się za jakimś sensownym projektem i metodą ewentualnej budowy. Karmazyt czy beton wydają się mieć sporo plusów w porównaniu do takich pustaków itp, czas budowy i fakt, że dom będzie w stanie "do wykończenia" w kilka tygodni to tylko dodatkowy plus. Macie jakieś doświadczenia? Jak z trwałością takich rozwiązań?

Druga sprawa od razu, żeby nie dodawać osobnego wpisu: chciałbym dom stosunkowo niewielki (100-120m2 użytkowej) ale z jedną dużą przestrzenią do wykorzystania dla dzieciaków ( ;) ) na taką jakby salę zabaw: stół bilardowy, stół do pingponga, jakaś siłownia w szerszej perspektywie. Mam do wyboru: albo dom z piwnicą i w niej zrobić tą przestrzeń (pół na pół wtedy z garażem na samochód), albo postawić dom parterowy z dachem kopertowym i upchnąć to wszystko na poddaszu. Co myślicie?

#budujzwykopem
#budowadomu
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

keramzytu

@robertx: jak porównywałem wychodziło to bardzo drogo w stosunku do tradycyjnej murarki. Licz co najmniej 30-40% drożej (im większe skomplikowanie tym będzie drożej). No chyba, że kasa to nie problem a liczy się czas :)
  • Odpowiedz
@ThorPL: Liczyłeś samo postawienie czy razem z instalacjami, które w przypadku prefabrykatów są już zrobione a przy murowaniu samemu trzeba ciągnąć samemu?
  • Odpowiedz
@robertx: za 107m2 (keramzyt) płacę 420k brutto (bez elektryki bo to akurat chcę zrobić sam) do deweloperskiego, wszędzie podłogówka, ogrzewanie gazowe, rekuperacja, płyta fundamentowa
  • Odpowiedz
@knrwa123: Podrzucisz jaka firma robi i jaki projekt? Im więcej czytam tym bardziej podoba mi się to rozwiązanie. Liczyłeś o ile drożej (i czy w ogóle drożej) wychodzi taki gotowiec?
  • Odpowiedz
@robertx: Ogólnie nas przekonał czas budowy, teoretycznie od zera do deweloperki w 4 miesiące (parterówka). Budowanie kilka lat domu i utrzymywanie 2 lokalizacji (bo podczas budowy trzeba gdzieś mieszkać) mija się z celem. Aktualnie płacimy czynsz 620zł miesięcznie, jak pomnożymy to przez 36 miesięcy (załóżmy taki czas budowy w tradycyjnej technologii) to na sam czynsz wydam ponad 20k. Utrzymywanie budowy też kosztuje, w pewnym momencie trzeba ja również ogrzewać (żeby
  • Odpowiedz
@knrwa123: Projekt wygląda bardzo fajnie, ja szukam czegoś minimalnie większego albo po prostu inaczej podzielonego - potrzebuje 4 pokoje, żeby jeden działał jako mój gabinet :-) Kolejna rzeczą która przemawia za gotowcem są terminy u fachowców. Doczekaj się na hydraulika czy elektryka to ja p------e . U mnie dochodzi jeszcze ten plus, że obecne miejsce w którym mieszkam będę mógł wynająć za jakieś 30k na czysto rocznie. Coraz więcej plusów
  • Odpowiedz
@robertx: porownywalem co mi ostecznie wyszlo do deweloperskiego z oferta kolegi ktory w podobnym czasie jak sie budowalem robił projekt z keramzytu w Abakonie. Dokładnych kwot Ci teraz nie powiem ale % tak to wychodziło.

Budowanie kilka lat domu

@knrwa123: to już nie te czasy, deweloperski stawiasz w rok.
  • Odpowiedz
@robertx: Przeciągnięcie jednego kabla do prądu, to dużo? Nie ma konieczności ciągnięcia ogrzewania, skoro to ma być do treningu / ruszania się.
  • Odpowiedz
porownywalem co mi ostecznie wyszlo do deweloperskiego z oferta kolegi ktory w podobnym czasie jak sie budowalem robił projekt z keramzytu w Abakonie. Dokładnych kwot Ci teraz nie powiem ale % tak to wychodziło.

@ThorPL: Ile % bo chyba coś nie wskoczyło prawidłowo? :)

@ThorPL: @KollA: Ogrzewanie na zimę może być potrzebne ale już mam pewien pomysł. W sumie taka sala zabaw z kontenera z płyty
  • Odpowiedz
@robertx: znajomi mają właśnie strych nad parterowym domem jako przestrzeń na wszystko, magazyn pudeł, atelier fotograficzne do zdjęć na allegro i stół do pingla też wchodzi spokojnie wiec jest to sensowne rozwiązanie.
Sam robiłem mały domek z poddaszem użytkowym żeby mieć małą bryłe i mniej zajmowac miejsca na działce, ale gdybym miał wiecej miejca to robiłbym parterowca.
  • Odpowiedz