Aktywne Wpisy

pogodny_mis65 +174
Rozwalił mnie ostatnio mój wujek na chrzcinach. Rodzicami dziecka byli weganie i na obiad podano stek z kalafiora, a on tak spojrzał i powiedział do żony głosem paździocha „A co to za g---o..” xD I miał w sumie racje. #gotujzwykopem #jedzenie

Metylo +106
Najebiesz się, porzucisz życie rodzinne, przeżyjesz zawał a wypowiedzenie i tak cie czeka po L4
#korposwiat #pracbaza #korpo #linkedin
#korposwiat #pracbaza #korpo #linkedin
źródło: temp_file5330840817738437307
Pobierz

Jestem na początkowym etapie "A może wybuduję dom" i rozglądam się za jakimś sensownym projektem i metodą ewentualnej budowy. Karmazyt czy beton wydają się mieć sporo plusów w porównaniu do takich pustaków itp, czas budowy i fakt, że dom będzie w stanie "do wykończenia" w kilka tygodni to tylko dodatkowy plus. Macie jakieś doświadczenia? Jak z trwałością takich rozwiązań?
Druga sprawa od razu, żeby nie dodawać osobnego wpisu: chciałbym dom stosunkowo niewielki (100-120m2 użytkowej) ale z jedną dużą przestrzenią do wykorzystania dla dzieciaków ( ;) ) na taką jakby salę zabaw: stół bilardowy, stół do pingponga, jakaś siłownia w szerszej perspektywie. Mam do wyboru: albo dom z piwnicą i w niej zrobić tą przestrzeń (pół na pół wtedy z garażem na samochód), albo postawić dom parterowy z dachem kopertowym i upchnąć to wszystko na poddaszu. Co myślicie?
#budujzwykopem
#budowadomu
@robertx: jak porównywałem wychodziło to bardzo drogo w stosunku do tradycyjnej murarki. Licz co najmniej 30-40% drożej (im większe skomplikowanie tym będzie drożej). No chyba, że kasa to nie problem a liczy się czas :)
Coś takiego mi wstępnie podeszło:
https://www.abakon.com/projekty/abakon-padiglione-4/
700-800k do wprowadzenia tak z grubsza licząc
@knrwa123: to już nie te czasy, deweloperski stawiasz w rok.
@ThorPL: Ile % bo chyba coś nie wskoczyło prawidłowo? :)
@ThorPL: @KollA: Ogrzewanie na zimę może być potrzebne ale już mam pewien pomysł. W sumie taka sala zabaw z kontenera z płyty
@robertx: w pierwszym komentarzu masz
Sam robiłem mały domek z poddaszem użytkowym żeby mieć małą bryłe i mniej zajmowac miejsca na działce, ale gdybym miał wiecej miejca to robiłbym parterowca.
@robertx na co się zdecydowałeś?