Aktywne Wpisy

Mc_Gnoyek +1993
Mirki, proszę was o pomoc.
Dziś, dosłownie półtorej godziny temu w parku jakiś człowiek podszedł do mnie i spryskał mnie ORAZ MOJE 5 MIESIĘCZNE DZIECKO gazem pieprzowym.
Akcja miała miejsce w parku na Kurdwanowie w Krakowie, ok. godz. 18:45.
Nie wiem tak naprawdę co zaszło, nie wiem czemu, nie umiem tego przetworzyć.
Monitoringu prawdopodobnie brak, policja kazała jechać na komisariat zgłosić, jeśli mi się chce.
Synek został zabrany karetką do szpitala ale
Dziś, dosłownie półtorej godziny temu w parku jakiś człowiek podszedł do mnie i spryskał mnie ORAZ MOJE 5 MIESIĘCZNE DZIECKO gazem pieprzowym.
Akcja miała miejsce w parku na Kurdwanowie w Krakowie, ok. godz. 18:45.
Nie wiem tak naprawdę co zaszło, nie wiem czemu, nie umiem tego przetworzyć.
Monitoringu prawdopodobnie brak, policja kazała jechać na komisariat zgłosić, jeśli mi się chce.
Synek został zabrany karetką do szpitala ale

girldoma +450
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz

W umowie przedwstępnej jest zapisane, że kupujący płaci zadatek a po podpisaniu aktu notarialnego w ciągu 3 dni przelewa pieniądze na konto sprzedającego.
Kupiłem tak działkę, było ok.
Czy przy sprzedaży mieszkania też będzie to ok czy lepiej unikać takiego zapisu? Czy jeśli kupujący nie wpłaci to co wtedy?
#notariusz #prawo #kupnomieszkania #umowa #mieszkanie
@ZbednyNick: Poczytaj o tym co to jest zadatek.
Zadatek jest korzystny, gdy któraś ze stron wycofa się z umowy ze swojej winy.
Moim zdaniem ten zapis wskazany.
Wróć, merdam. Jego zadatek przepada, a Ty masz możliwość sprzedaży ponownie. Odwróciłem role.
Rozumiem, że zadatek przepada (zatrzymuje go) a umowa notarialna jest nieważna?
Podasz podstawę prawną?
@ZbednyNick: Zadatek przepada, umowa chyba też jest nie ważna, ale nie będę strzelał. Nie jestem prawnikiem, tylko zwykłym konsumentem.
Poczekaj, albo zajrzyj pod # prawo i wywołaj któregoś.
@ZbednyNick: nie jest. Możesz go co najwyżej pozwać. Umowa jest jak najbardziej ważna.
@ZbednyNick: Nie można przenieść własności nieruchomości pod warunkiem (art. 157. § 1. KC) np. pod warunkiem, że kupujący zapłaci cenę. Generalnie mieszkanie będzie kupującego a on będzie ci winny brakującą kwotę.