Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Elo,

Robię sobie rozdzielnie elektryczna w małej komórce przy domu. Sama rozdzielnia jest już pospinana tylko mam problem z zasilaniem. Od rozdzielni domowej do komórki idzie kabel 5x4kwadrat (3 fazowe, N i PE). W domu wpiałem się przed rozlacznikiem izolacyjnym przewodami fazowymi ale mam problem co zrobić z niebieskim. Do rozdzielni domowej wchodzą 4 przewody (fazowe i PE bez niebieskiego) i PE jest złączony z N wchodzacym do chyba do roznicowki. Co powinienem zrobić z tym niebieskim w komórce? Połączyć go z PE w domowej rozdzielni?

#elektryka #budowadomu
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ozlacznikiem izolacyjnym przewodami fazowymi ale mam problem co zrobić z niebieskim. Do rozdzielni domowej w

@matehvs: miejsce rozdziału PE i N trzeba uziemić (odpowiedni uziom z pomiarami rezystancji uziemienia)
  • Odpowiedz
Robię sobie rozdzielnie elektryczna w małej komórce przy domu. Sama rozdzielnia jest już pospinana tylko mam problem z zasilaniem. Od rozdzielni domowej do komórki idzie kabel 5x4kwadrat (3 fazowe, N i PE). W domu wpiałem się przed rozlacznikiem izolacyjnym przewodami fazowymi ale mam problem co zrobić z niebieskim. Do rozdzielni domowej wchodzą 4 przewody (fazowe i PE bez niebieskiego) i PE jest złączony z N wchodzacym do chyba do roznicowki. Co powinienem
  • Odpowiedz
Od rozdzielni domowej do komórki idzie kabel 5x4kwadrat (3 fazowe, N i PE). W domu wpiałem się przed rozlacznikiem izolacyjnym

@matehvs: podłączanie przewodów o różnym przekroju tj. 4mm² i 10mm² pod jeden zacisk to proszenie się o kłopoty. Zrobisz to samo z neutralnym i w przypadku awarii pożegnasz się ze sprzętami. W dodatku zmieniasz przekrój na mniejszy a jakie jest zabezpieczenie tego przewodu? Jaka będzie IPZ w komórce? Zrób zdjęcie
  • Odpowiedz
@matehvs Najlepiej wstaw sobie bezpiecznik 3f w domowej rozdzielnicy, żeby zabezpieczyć ten kabel do komórki, a przewody N i PE wpinasz normalnie pod listwy N i PE.
  • Odpowiedz