Czy ktoś może mi wyjaśnić, jak to jest z dokładnie tymi teleporadami medycznymi?
Jakiś czas temu podczas wizyty stacjonarnej u jednego specjalisty w #luxmed otrzymałem receptę na antybiotyk, który ogólnie bardzo dobrze sprawdził się w zaplanowanym leczeniu. Po kilku miesiącach jednak objawy znów się pojawiły (dokładnie te same, co wcześniej). Tym razem umówiłem teleporadę, podczas której chciałem poprosić po prostu o przygotowanie recepty na ten sam specyfik.
Lekarz zadzwonił i poinformował, że takie coś nie wchodzi w grę i że muszę pojawić się w gabinecie, żeby on mógł ocenić objawy. Wyjaśniłem, że objawy są identyczne z tymi, jakie występowały ostatnio i że nie widzę sensu, żeby tam jeździć, żeby on mógł stwierdzić dokładnie to samo. Recepty niestety nie otrzymałem. Powiedział, że nie ma w ogóle takiej możliwości, aby otrzymać antybiotyk podczas teleporady i że one nie do tego służą.
@moby22: no to zależy od lekarza i może od leku, bo żona w tamtym tygodniu dostała bez zająknięcia antybiotyk na zapalenie pęcherza na teleporadę ¯\_(ツ)_/¯ spróbuj jeszcze u innego internisty może
@moby22: Zależy co to za infekcja, ale brzmi jakby poprzedni użyty antybiotyk mógł nie być w 100% skuteczny, skoro po jakimś czasie dostałeś tych samych objawów
@moby22: Nie dziwne, jeśli to był inny lekarz, zapoznał się pewnie z dokumentacją, może była słaba i musi zobaczyć pogadać by przepisać lek. Może ten lek jest jakiś specyficzny, ze lekarz nauczony doświadczeniem nie chce do dawać przez teleporadę
Jakiś czas temu podczas wizyty stacjonarnej u jednego specjalisty w #luxmed otrzymałem receptę na antybiotyk, który ogólnie bardzo dobrze sprawdził się w zaplanowanym leczeniu. Po kilku miesiącach jednak objawy znów się pojawiły (dokładnie te same, co wcześniej). Tym razem umówiłem teleporadę, podczas której chciałem poprosić po prostu o przygotowanie recepty na ten sam specyfik.
Lekarz zadzwonił i poinformował, że takie coś nie wchodzi w grę i że muszę pojawić się w gabinecie, żeby on mógł ocenić objawy. Wyjaśniłem, że objawy są identyczne z tymi, jakie występowały ostatnio i że nie widzę sensu, żeby tam jeździć, żeby on mógł stwierdzić dokładnie to samo. Recepty niestety nie otrzymałem. Powiedział, że nie ma w ogóle takiej możliwości, aby otrzymać antybiotyk podczas teleporady i że one nie do tego służą.
#medycyna #lekarz #pytanie #kiciochypyta #pytaniedoeksperta
Może ten lek jest jakiś specyficzny, ze lekarz nauczony doświadczeniem nie chce do dawać przez teleporadę