Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Hej, czy ktoś po socjologii może odnaleźć się w branży IT? Skończyłam studia i teraz będę na macierzyńskim, więc będę mieć trochę czasu, żeby zdecydować w którą stronę chcę iść. Głównie zależy mi na pracy zdalnej i możliwości pracy na mniej niż cały etat. Koleżanki wybierają się na bootcamp z testowania, ale dużo się naczytałam na przesycie na tym rynku i zaczęłam się zastanawiać nad frontend developerem. Istnieją jakieś tańsze alternatywy dla bootcampów? Jestem całkiem zielona, więc nauka we własnym zakresie odpada, bo nawet nie wiem od czego zacząć. #programowanie #testowanieoprogramowania #pracait

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #6167e9e9820612000adcaa80
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Leszcz_Bagienny
Doceń mój czas włożony w projekt i przekaż darowiznę
  • 167
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ZasilaczKomputerowy:

@kels: Nie. Chyba że chodzi ci o świat webdevu. Interfejs webowy jest jednym z wielu i na pewno warto go znać. Autorka postu nie dodała, że chodzi jej stricte o webdev (chyba że coś pominąłem?).

Koleżanka jest zainteresowana bootcampem dla frontendu, jak myślisz o jaki frontend może chodzić? Podpowiem, że kursy są tylko dla webdevów.

@kels: a to wykład jest tylko o x86? IO na
  • Odpowiedz
@kels: Poza tym, po co piszesz coś o mnie? W-----a mnie to niesamowicie, jak ktoś w dyskusji próbuje się odnosić do mojej osoby. Ja jestem tematem dyskusji? W-----a mnie bo wtedy okazuje się że marnuje czas, rozmawiając z kimś kto nie jest tego warty.
  • Odpowiedz
@ZasilaczKomputerowy: bo mnie z drugiej strony w-----a jak ktoś pisze straszne głupoty i się mądrzy niczym eksperci z elektrody.

@kels: Electorn to jest dalej przeglądarka.

Ale jakby co to zmienia, że pod spodem jest chromium a nie np. JVM? Jak już koniecznie nie chcesz tej przeglądarki to masz protona albo react native, ale i tak większość jedzie na electronie.
  • Odpowiedz
@kels: Choćby cię kukiel swędział nie wiadomo jak to zasadą dyskusji jest, że nie odnosisz się wprost do osoby dyskutanta, no chyba że dyskusja jest właśnie o tej osobie. Robiąc tak sam sobie wystawiasz świadectwo. Mamy 2021 rok, czemu to dalej nie jest powszechna wiedza?

Ale jakby co to zmienia, że pod spodem jest chromium a nie np. JVM? Jak już koniecznie nie chcesz tej przeglądarki to masz protona albo
  • Odpowiedz
@ZasilaczKomputerowy:

Przecież te frameworki nie mają wbudowanego parsera dom (przejrzałem źródła protona, na pierwszy rzut oka nie widzę aby tam takie coś się znajdowało). Są tylko wraperami na chromium.

Miałem na myśli raczej JS (react), a nie HTML. Nie są wraperami na chromium, tylko bindami do QT.

JVM tym się różni od Chromium, że jest po prostu
  • Odpowiedz
tak tak XD rozumiem ze jesteś jednym z właścicieli bootcampow? No spoko.

@calka-rekurencyjna nie, jestem absolwentem i znalazłem pracę w 2 tygodnie po kursie. Znam też innych kursantów i wiem, że znaleźli pracę (nie pytałem wszystkich, ale ci z którymi mam kontakt znaleźli).
A ty skąd bierzesz informacje, z d--y?

Tacy wszyscy zajebisci z programowania tylko jakoś większość z matematyka ma problem a jak chcesz dobrze programować a nie w gownopracy to
  • Odpowiedz
@calka-rekurencyjna: Ja mysle ze problemem ludzi ktorzy chca wejsc do tej branzy jest to ze mysla ze wszystkie stanowiska sa jednolite. Wedlug nich programista to programista, wszedzie tak samo to wyglada xD A w kazdej branzy jest jakies stopniowanie i jeden np. bedzie prawnikiem 3k pracujacym w urzedzie, a inny 50k z wlasna dzialalnoscia albo na wysokim stanowisku w korpo.
  • Odpowiedz
@calka-rekurencyjna brzmisz dokładnie jak taka osoba, która ma tylko wiedzę teoretyczną, a nic nie wie o praktyce. Jesteś rekruterką, prawda? xD dlatego nie chcesz się przyznać, skąd czerpiesz wiedzę, bo jedynie coś tam słyszysz, co robią inni, a sama tego nie tknęłaś.

jak piszesz hujowy kod w hukowej firmie to ci niepotrzebny ale bootcampy kłamią ze będziesz zarabiać dobrze a bez tych podstaw i wiedzy szerokiej o IT jesteś j-----m wyrobnikiem
  • Odpowiedz
Ja mysle ze problemem ludzi ktorzy chca wejsc do tej branzy jest to ze mysla ze wszystkie stanowiska sa jednolite.

@marcel009_ tak się nie da myśleć w tej branży, bo już na samym wstępie jest masa języków do wyboru z różnym zastosowaniem, do tego masa frameworków.
  • Odpowiedz
@srogie_ciasteczko: > ale w przeciągu pół roku można spokojnie zarabiać 8k+, niektóre firmy nawet oferują tyle na początek.

Oj, jakbym słyszał swoich znajomych 4-5 lat temu jak weszli do branży po przebranżowieniu z różnych innych zawodów. Wiesz ile teraz zarabiają? dokładnie tyle samo xD

tak się nie da myśleć w tej branży, bo już na samym wstępie jest masa języków do wyboru z różnym zastosowaniem, do tego masa frameworków.

No
  • Odpowiedz