Wpis z mikrobloga

Od jakiegoś czasu dostaję maile z randomową treścią (losowe znaki) plus załącznik z zachęcającym tytułem (aktualnie 'Elon Musk investment'). Ewidentny spam.
Widoczna jest też lista CC, sporo polskich adresów. Można jakoś dojść skąd wyciekły te adresy?

#hacking #phishing #spam #scam #niebezpiecznik
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ATAT-2 o kurła czyli dobrze zgadywałem xD w sensie u siebie. Rzadko.korzystam z ps stare na przeglądarce a akurat wtedy coś tam szukałem. Ale ba szczcie jest weryfikacja na numer
  • Odpowiedz
o kurła czyli dobrze zgadywałem xD w sensie u siebie.

@Joker_Face: Ja podobnie, ostatnio się chyba drugi raz logowałem w przeglądarce co by skonfigurować remote play
  • Odpowiedz
@ATAT-2: i tak i nie. Twój mail + CC to może być jeden wyciek, ale równie dobrze jakiś merge z kilku baz danych (np. dla akcji targetowanych na Polskę). Teoretycznie możesz zawsze tutaj sprawdzić https://haveibeenpwned.com/ lub poszukać czegoś głębiej w 'internecie', ale do tego może być potrzebna jakaś tam wiedza techniczna.
Polecam korzystanie z aliasów (lub unikatowe adresy e-mail), wtedy można łatwo dojść do tego gdzie i komu coś ciekło
  • Odpowiedz
@powsinogaszszlaja: czyli to może być po prostu jakaś 'sklejka' jako większa baza mailingowa. Jak adres wycieknie więcej niż z jednego źródła, to później już niestety coraz ciężej namierzyć, bo te adresy migrują między bazami do tego typu kampanii.
Nie wiem jakich skrzynek używacie, ale jako ciekawostkę dodam, że gmail ma aliasy w standardzie. Wystarczy dorzucić "+alias" po nazwie skrzynki. Czyli np. dla 'jankowalski@gmail.com' można zrobić alias 'jankowalski+morele@gmail.com" - o wiele
  • Odpowiedz
@ATAT-2: też zacząłem je dostawać na głównego maila, a jego nie podaje w żadnych dziwnych miejscach, jakiś czas temu wysyłałem parę cv, może ktoś wykradł bazę jakiegoś korpo? może jakiegoś sklepu,
telefony od Klaudii sobieraj sprzedającej pv też się nasiliły, zablokowałem jeden numer z kalisza to zaś zadzwonili z gdańska,
  • Odpowiedz
telefony od Klaudii sobieraj sprzedającej pv też się nasiliły,

@krabczy: Heh, u mnie fotowoltaika się aktywowała tydzień po podpisaniu umowy z PGNiG co jest ciekawe ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@ATAT-2: właśnie sprawdziłem na tych linkach co ktoś wyżej wrzucił i wyskakuje mi, że maila mi zhakowali na invest24 - gra giełdowa - faktycznie na czymś takim się chyba logowałem ale wydaje mi się, że to przez maklera ing przechodziłem i na mailu nic takiego nie mogę znaleźć i strongholdkingdoms z 2018 roku - gra online w którą też nie grałem ani mail nic o niej nie znajduje,
  • Odpowiedz