Wpis z mikrobloga

@ZieloneKoloTramwaja: facebook to zło w innej postaci, i dobrze żeby w tej formie upadło na dniach ma być odczytane w kongresie USA opracowanie o stosowanych przez facebooka praktykach socjologicznych i społecznych. Ta taka szczujnia jednych ludzi na drugich, negatywny przekaz. Wczoraj był o tym nawet gdzieś wykop tu. Reasumując wspaniałomyślnemu Cukierbergowi nie chodzi o łączenie ludzi z całego świata tylko o to żeby w tym kociołku wrzało bo to klikalności
  • Odpowiedz
@ZieloneKoloTramwaja: Nie do końca. Facebook doprowadził do częściowej centralizacji internetu, co jest szkodliwe samo w sobie, gdyż czyni internet łatwiejszym do cenzurowania i manipulowania.

Wykończył też fora internetowe, co jest dużą stratą. Na forach, stare informacje/pytania/etc były łatwo znajdowalne. Bardzo się to przydawało np. na forach motoryzacyjnych, gdzie miałeś często przyklejone wątki typu "na co zwrócić uwagę podczas zakupu" czy "typowe usterki modelu XYZ". Na FB są zamiast tego grupy,
  • Odpowiedz
@GaiusBaltar: na forum miałeś listę postów, ktoś to nadzorował, także duplikaty. A na Facebooku?

Przykladowo, wymyslam: grupa fanatyków Fiata 126p.
Codziennie ten sam wpis, "jakiego koloru jest czerwony maluch. Chcę kupić czerwonego malucha, ale nie wiem jakiego koloru jest. Pomorze ktoś?"
Odpowiedzi:
-
  • Odpowiedz
@GaiusBaltar: W jaki sposób Facebook wykończył fora internetowe? Wiele forów i czatów online wciąż istnieje dedykowanych np. dla graczy, czy głównie skierowane do kobiet, a Facebook to medium społecznościowe i może co najwyżej konkurować z podobnymi mediami jak Twitter. Fora czasem przestają być popularne, więc ludzie szukają alternatywy, a ci którzy byli tam od lat dalej na nich siedzą i nie potrzebują dodatkowo FB.
  • Odpowiedz
@ZieloneKoloTramwaja: głupie gadanie. Wszystko zależy od argumentów.
Nie jest tak, że każdy kto pisze coś złego o nowych rozwiązaniach jest januszem, który tęskni za starymi czasami. Akurat jest bardzo wiele argumentów za tym że fb to złe rozwiązanie.
  • Odpowiedz
@Kolarzino: mądre odpowiedzi same się na napiszą, więc zacznij być aktywny i cierpliwy w ciekawszych wątkach i tyle. Jestem na grupach z dronami i też jest absurd i patolka, ale trzeba robić swoje, bo nikt za nas świata forumowego nie uratuje.
Temat do zamknięcia.
  • Odpowiedz
Facebook doprowadził do częściowej centralizacji internetu

Wykończył też fora internetowe

@GaiusBaltar: Wszystko to racja, ale gdzie tu wina facebooka? Nikogo nie przymuszali do korzystania ze swoich produktów. To ludzie zadecydowali, że wolą gorszą usługę.

Popularność fejsa jest zbudowana na próżności ludzkiej i chęci popisania się przed innymi. Kiedy napiszesz na forum podróżniczym post jako @GaiusBaltar i zapytasz o dobry hotel 5* w Dubaju to nikt z twoich znajomych się o tym nie
  • Odpowiedz
@ZieloneKoloTramwaja Haha mam ponad 30 lat i jestem taki fajny na czasie bo mam fejsbuka, a ten kto nie lubi fejsbuka to jest Januszem i nie nadąża za zmianami xD A tak w ogóle to mam w dupie mózg, bo ważne żeby być na czasie ze wszystkim nowym xD
  • Odpowiedz
@Kolarzino: No i nie zapomnij o fantastycznym wyszukiwaniu. Wpisujesz "czerwony maluch" a znajduje ci posty "mój palec jest czerwony, co robić?" i "chciałbym kupić duży samochód do wożenia moich maluchów, czy polonez caro jest odpowiedni?".
  • Odpowiedz