#szwajcaria Pytanie, a nawet dwa, do mirków obytych w Szwajcarii: 1. Mógłby ktoś polecić jakiego operatora/pakiet wybrać, żeby mieć lokalną kartę sim z internetem (na jakieś 2 miesiące). Rzuciłem okiem na jakieś prepaidy, ale widzę, że tam bardziej popularna jest opcja 2 CHF / dzień, bez limitu. Nie ma czegoś bardziej opłacalnego? 2. Jak to jest z tymi legendarnymi kontrolami na granicy (głównie w kontekście żywności/mięsa)? Ktoś jest w stanie powiedzieć, czy danie gotowe (np. ryż + sos z mięsem) albo sam słoik z sosem liczy się w całości jako mięso (masa opakowania, mimo że de facto samego mięsa jest mniej) czy mogę mieć kilka takich ze sobą? #szwajcaria
@kaktub: Z operatorem sie nie wypowiem. Na drugie emtei bardzo dobrze rzecze! Co do kontroli - sa wyrywkowo. Czyli mozesz miec farta i nic, a mozesz miec pelna, z trzepaniem skarpetek z torby. A znajac prawo murphy'ego to beda Cie trzepac wlasnie jak bedziesz mial ponad limit rzeczy ;)
@kaktub: w sierpniu jadą ;P starą Fabią na polskich blachach pierwszy raz (a jechałem tam 3 raz w życiu) koleś zapytał nas o "mienso". Musiał przejśc na angielski ;P, potem padło "mienso" to dostał odpowiedź że mamy mniej niż trzeba. I jechaliśmy dalej.
Pytanie, a nawet dwa, do mirków obytych w Szwajcarii:
1. Mógłby ktoś polecić jakiego operatora/pakiet wybrać, żeby mieć lokalną kartę sim z internetem (na jakieś 2 miesiące). Rzuciłem okiem na jakieś prepaidy, ale widzę, że tam bardziej popularna jest opcja 2 CHF / dzień, bez limitu. Nie ma czegoś bardziej opłacalnego?
2. Jak to jest z tymi legendarnymi kontrolami na granicy (głównie w kontekście żywności/mięsa)? Ktoś jest w stanie powiedzieć, czy danie gotowe (np. ryż + sos z mięsem) albo sam słoik z sosem liczy się w całości jako mięso (masa opakowania, mimo że de facto samego mięsa jest mniej) czy mogę mieć kilka takich ze sobą?
#szwajcaria
2. nie wypowiem sie, tylko dwa razy sie w to bawilem-byla kontrola.
1. Również polecam yallo swype.
2. Jeśli danie zawiera więcej niż 20% to jest uznawane za mięso i jest limit 1km. np: 1kg pierogów = 1kg mięsa. Z sosem z mięsem nie powinno być problemu o ile to nie będzie głównie sos.
Zobacz sobie pytanie nr 8 tutaj: https://www.ezv.admin.ch/ezv/de/home/information-private/reisen-und-einkaufen--freimengen-und-wertfreigrenze/einfuhr-in-die-schweiz/haeufige-fragen---bestimmungen-reiseverkehr.html
Z operatorem sie nie wypowiem.
Na drugie emtei bardzo dobrze rzecze!
Co do kontroli - sa wyrywkowo. Czyli mozesz miec farta i nic, a mozesz miec pelna, z trzepaniem skarpetek z torby. A znajac prawo murphy'ego to beda Cie trzepac wlasnie jak bedziesz mial ponad limit rzeczy ;)