Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@HienaCmentarna87: ja mam podłogówkę z anhydrytem, ale jeszcze nie dorobiłem się sterownika do każdego pomieszczenia (mam tylko doprowadzone przewody), ale teraz mam zamiar właśnie ogarnąć przed sezonem grzewczym. Grzejesz podłogówkę rozumiem wg sterowników, czyli (załącz/wyłącz) a nie wg pogodowki i krzywej grzewczej?
@NetJaro: Na każdym sterowniku nastawiłem wybrana temperaturę np łazienka 23, pokoje 21, pomieszczenia których nie używam na 19, w nocy kiedyś zmieniałem ale od kiedy pracuje na 3 zmiany to nic godzinowo nie zmieniam bo to nie ma sensu. Jeżeli temp spadnie poniżej pół stopnia od wyznaczonego to grzanie się załącza. Ogólnie przy domu 163m gdzie 143m są grzane to rachunki za gaz ma w zimę ok 300-350zl, wiosna i jesień
@MarioMAX: A pozwol, ze sie dopytam, bo widze, ze najpierw masz tynki potem bedziesz robic podlogowke. Planuje robic jedno i drugie, ale mam jeszcze stara podloge(mieszkanie w kamienicy) no i gosc od tynkow mi powiedzial bym najpierw zrobil tylko, potem zerwal podloge i zrobil cala podlogowke i sie zastanawiam czy zrywanie podlogi jak juz bede mial tynki, nie bedzie strzalem w stope? Chodzi mi, ze tego sie wcale latwo nie sciaga,
@maslan63 Zerwij podłogę i zostaw goły beton pod spodem. Wtedy wezwij Tynkarzy ( oni nie są wstanie zrobić tynków do samej podłogi, zawsze te parę cm nad jest taka nadlewka. I wtedy zacznij zajmować się podłogą.

@szejas Wszędzie w ścianach i jest skrętka ok 500m jej poszło. A tam gdzie przewiduje tv są peszle na kable zatopione.
@phty: W obiegu centralnego krąży cały czas ta sama woda (z dokładnością do jakiś tam czynności serwisowych lub nieszczelności) więc odłożyć się może tylko tyle ile jest w tej wodzie czyli prawie nic.

Gx
  • 0
@januzssz: każdy element zatrzymuje ciepło. Dywan nie zatrzyma go aż tak dużo, ale jeżeli masz pokój załóżmy 15m2, gdzie jest łóżko, duża szafa i dywan na pozostałej wolnej przestrzeni, to podłogówka ze sterowaniem pokojowym będzie intensywniej chodzić, a że sterowaniem centralnym, będzie to najzimniejszy pokój.

Sam buduję dom z podłogówką i majster odradzał jakiekolwiek dywany i polecał szafy wiszące lub na nóżkach. O ile np. W kuchni nie mam puszczonych rur
  • 4
@MarioMAX: z tymi sterownikami i czujnikami to też jest zabawna sprawa. Mam w każdym pomieszczeniu kabel pod sterowniki, ale takie dopuszkowe czy też do ramki są cholernie drogie (po 400-600zl za sztukę). O wiele taniej mnie wyszedł zestaw z Tech Sterowniki z bezprzewodowymi regulatorami temperatury. Za sterownik, regulatory do każdego pomieszczenia i siłowniki zapłaciłem około 2000zl. Śmiga nieźle, można regulować też z telefonu, sterownik steruje też pompą i piecem. Polecam zostawić
Tak, w tamtym tygodniu akurat zrobili przyłącz wody to panowie zalali i włączyli pompy.

@MarioMAX: a próby szczelności się przypadkiem powietrzem nie przeprowadza? gdzieś czytałem że nabijają ciśnienie i jak wytrzyma 24h z powietrzem to jest ok. powietrze łatwiej ucieka z instalacji niż woda, więc jak powietrze nie ucieknie to woda tym bardziej. woda ma tą właściwość, że może uciekać bardzo powoli - tak że nawet po 2-3 dniach nie zauważysz
@kaspah Problem z powietrzem jest taki, że puszcza na fibrowych uszczelkach i instalatorzy wolą testować na wodzie. W tym przypadku wylewki będą za 2 tygodnie, więc wszystko dobrze sobie skontroluję.
25cm styro nie ma żadnego uzasadnienia, do tego eps 150. Kto to projektował?

@tomszczyk: ja mam 30. W podłodze musi być więcej niż na ścianie, żeby ciepło nie szło w grunt. Na ścianie mam 20-25cm. Również mam EPS 150 bo styropian podlega zjawisku pełzania. Przy obciążeniu stopniowo powoli ulega odkształceniu a przy tak dużej grubości ta wartość mogłaby osiągnąć znaczące wielkości przy dużej ilości ciężkich mebli.