Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
Siemano malinowe świry. Kupiłem ostatnio #raspberrypi z zamiarem wykorzystania go jako serwer dla #domoticz, plus w przyszłości pewnie jako domowy serwer plików. Moje pytanie, jak skutecznie zautomatyzować kopie obrazu karty SD? Póki co przeniosłem wszystkie logi domoticz na ramdisk, to pewnie wydłuży życie karty, aczkolwiek wolałbym mieć zautomatyzowany #backup. Macie jakieś sprawdzone sposoby?

#mikrokontrolery #linux #serwery
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Macie jakieś sprawdzone sposoby?

@1z100: jeśli cokolwiek użytkowego ma stać na Raspberry, to przede wszystkim zacznij od zastąpienia karty SD dowolnym dyskiem SSD. Będzie znacznie szybciej i znacznie bardziej bezawaryjnie. Karty SD w RPI działającym nonstop dzielą się na te, które padły w ciągu roku, padły po dwóch latach i te, które padną później.
  • Odpowiedz
  • 0
@stryjek4: Nie testowałem HA, przyznam że Domoticz to pierwsze co wpadło mi w ręce. W przypadku pierwszych problemów zostałem ciepło przyjętych na community i otrzymałem pomoc zaledwie kilka godzin po dodaniu posta na forum. Dokumentacja wydaje się solidna a w internecie jest wiele przykładów.
@testmail: Wolałbym automatyzację inna niż przez "interfejs białkowy" :D
@kamikazee: Dzięki,.sprawdzę.
@Jarek_P: Dopiero zaczynam, finalnie pewnie przeskocze na SSD. Co
  • Odpowiedz
@1z100: osobiście polecam home Assistant. Tez zaczynałem od domoticza. W homeassistant możesz robić sobie automatyczne backup konfiguracji np na NASa. W razie czego wrzucasz obra i przy uruchamianiu przywracasz i tyle
  • Odpowiedz
@1z100: siedziałem ze 3 lata na OpenHAB i mówiłem że "spoko jest, mam wszystko skonfigurowane". aż do pierwszego major update kiedy wszystko się posypało.

przeskok to jak przesiąść się z bryczki do Tesli, tyle udogodnień i usprawnień że głowa mała.
ja nie mówię że OpenHAB czy Domoticz nie potrafią, ale z perspektywy uważam że szkoda czasu na j***nie się w konfigurację i pisanie wszystkiego samemu gdy HA daje to na
  • Odpowiedz
Dopiero zaczynam, finalnie pewnie przeskocze na SSD.

@1z100: przeskocz od razu, jakiś mały, używany dysk SSD o pojemności rzędu 128-256GB, ze złączem USB można kupić za psie pieniądze przecież. Jak zaczniesz robić to, co tam chcesz mieć, na SD, to potem nie będzie ci się chciało tego ruszać i ze statusem "tak, kiedyś to zmienię, ale na razie działa to może później" będzie działać aż do pierwszej awarii, a wtedy
  • Odpowiedz
  • 1
@stryjek4: Nie chce poświęcac maliny tylko na to póki co dopiero się tym zaczynam bawić. Zainstalowałem HA Supervisor w docker i śmiga, właśnie sprawdzam instalacje dodatku ESPHome
  • Odpowiedz
  • 0
@stryjek4: No dobra to teraz poradź jak bez programatora wgrać binarke na ESP32Cam. Wcześniej wygrywałem przykładowy serwer wideo, zamiast programatora wykorzystywałem Node MCU I działało. Niestety ESP Home programmer ma problem z uploadem binarki. :/
  • Odpowiedz
  • 1
@stryjek4: Ok już mam xD to przez zasilanie. Ja pie-#&$ straciłem 3h na to xD po podaniu zasilania z USB komputera zamiast ładowarki do tel. od razu udało mi się wgrać binarke....
  • Odpowiedz