Wpis z mikrobloga

Wie ktoś czy na #revolut mogę otrzymać wynagrodzenie w euro lub innej obcej walucie czy konieczne jest otwarcie konta walutowego w normalnym banku?

Znacie też jakieś alternatywy, najlepiej darmowe albo w miarę tanie, dla Revoluta lub banki, które oferują fajne konta walutowe? Nie będę w bankach robił przewalutowania, więc bankowy kurs to nieistotna kwestia - chcę tylko dostawać na konto przelewy.

#finanse #zagranico #banki #kontobankowe #waluty
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KAPITAN_P0LSKA: ja bym otworzył konto w normalnym banku, czytałem o przypadkach gdy revolut nagle zablokował konto i chciał by im wysyłać jakieś pity czy w inny sposób udowodnić legalność dochodów
  • Odpowiedz
@darek-jg: ale to pewnie w przypadku jakichś prywatnych przelewów czy coś.

Polecasz jakiś bank? Bo ja mam konto w PKO i tam za otwarcie/zamknięcie, przelewy i jeszcze prowadzenie takiego konta sobie żądają, a Revoluta mam za darmo i kurs o wiele lepszy.
  • Odpowiedz
@KAPITAN_P0LSKA: Możesz. Tylko te fintechy to nie banki i Revolut może Cie niemiło zaskoczyć. Masz Vivid, N26, Monese. A jeśli chodzi o bank to teraz Aion chyba jest na topie. Możesz też założyć w mbanku i nie brać karty i będziesz miał konto za darmo. Ewentualnie Nest Bank.
  • Odpowiedz
@KAPITAN_P0LSKA: no właśnie blokada konta i potem weź sie proś o swoją kasę. Ktoś na wykopie pisal że na pół roku miał zamrożoną kasę.

Tak może. Ale tam masz coś takiego jak "licznik". I żeby mieć darmowy przelew musisz wymienić kasę w ich kantorze, który jakiś szczególny nie jest.
  • Odpowiedz
@ZarabiajnaBankach: fajne, czyli nie takie jak miałem kiedyś w PKO. Nie dość, że skasowali za otwarcie konta, kursy walut były mało korzystne w porównaniu do Revoluta (którego wtedy nie znałem), to jeszcze były comiesięczne opłaty za prowadzenie i skasowali mnie za zamknięcie konta. No ale to było dawno, może się poprawili. Nie orientuję się, dlatego pytam.

Głównie chodzi mi o mały koszt przelewów zza granicy i darmowe prowadzenie, i żeby
  • Odpowiedz