Wpis z mikrobloga

#kryptowaluty #monero #bitcoin widzę że cyberek wrócił pod nikciem @Opposition_Fuhrer i znowu sieje głupoty we wpisach

Jeżeli w monero używacie light walletu, to udostępniacie randomowym nodom wasz viewkey, dzięki czemu wiedzą które UTXO są wasze, wiec sporo zdradzacie i lipa z anonimowości

będę powtarzać do skutku, NIGDY NIE UDOSTĘPNIASZ SWOJEGO VIEWKEY WĘZŁOM ZDALNYM tylko odpytujesz go o bloki a następnie sam sprawdzasz lokalnie które outputy należą do Ciebie, w Monero nie ma czegoś takiego jak light wallet Bitcoinowy, jeżeli masz pierwszą transakcję w bloku sprzed 10 minut, to możesz przy importcie walletu wskazać że chcesz odpytywać o bloki od tego konkretnego bloku dlatego może się wydawać że działa to jak light wallet gdy utworzyłeś portfel "niedawno" (bo po co sprawdzać wcześniej outputy skoro wtedy założyłeś wallet) ale za 15 lat żeby mieć pełną historię transakcje będzie trzeba odpytywać węzeł zdalny o bloki sprzed 15 lat aż do "teraz"
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@fervi: no sam ustalasz, oficjalny portfel Monero ma możliwość podania daty którą konwertuje na numer bloku, każdy blok ma timestamp, oczywiście portfel odpytuje o same nagłówki bloków od samego początku żeby sprawdzić ważność blockchaina, ale zaczyna pobierać pełne bloki od wskazanego bloku
  • Odpowiedz
@taksanski_widelec: już to z tobą przerabiałem amebo. Nie mając pełnego węzła a jedynie rootkey, lub seed nie masz pojecia w których blokach są tx do ciwbie, więc nie wiesz o jakie bloki odpytać.

Skąd ma niby wiedzieć??? Jaki ty ciemny jesteś... Poza tym po co sie spierać, wystarczy wygooglować. Ze strony monero: https://www.getmonero.org/get-started/faq/#anchor-light-normal

What is the difference between a lightweight and a normal wallet?

For a lightweight wallet, you give your
  • Odpowiedz
@Opposition_Fuhrer: w oficjalnym portfelu GUI z repozytorium Monero nie ma takiej opcji, jak ktoś inny stworzył własny portfel i zaimplementował taki ficzer na swoim serwerze (chyba MyMonero to obsługuje) to spoko, ale oficjalny portfel i węzeł zdalny komunikują się w taki sposób jak opisałem, jestem tego pewien ponieważ rozmawiałem na ten temat z developerami na oficjalnym IRC
  • Odpowiedz
@taksanski_widelec: Typie, cytuję ci oficjalną stronę monero a ty robisz fikołki płodząc jakieś farmazony o jakichś dziwnych niestandardowych opcjach portfeli monero.

To są wady spv z samej ich natury ale do ciebie nie dociera proste pytanie, skąd spv ma wiedziec o tx do niego. Z resztą nie odpiwiadasz, tylko uviekasz w jakieś farmaziny.

I dalej będzie wypierał. Shiciarstwo i naganiactwo nie ma ograniczeń. Jakieś fakty? Mnie to obchodzi, nieprawda :D
  • Odpowiedz
@fervi: tak jak napisałem to jest spoko opcja gdy utworzyłeś portfel "niedawno" po 15 latach no musisz pobierać od momentu utworzenia transakcji jeżeli chcesz mieć wszystkie outputy, zawsze możesz przesłać wszystkie środki na jeden adres i przy kolejnych importach zaznaczyć że chcesz odpytywać, coś za coś
  • Odpowiedz
@Opposition_Fuhrer: tak? a co jest napisane potem?
https://www.getmonero.org/get-started/faq/#anchor-long-sync

Be patient, and if you would like to sacrifice some privacy for faster sync times, consider using a remote node or lightweight wallet instead.

remote node i lightweight wallet to są dwie różne rzeczy, lightweight wallet nie jest dostępny w oficjalnym portfelu Monero, koniec kropka, ja opisywałem działanie oficjalnego portfela Monero do którego odnosiłeś się w poprzednim wpisie
  • Odpowiedz
@Opposition_Fuhrer: akurat tu mnie złapałeś, źle zinterpretowałem Twój wpis więc tu mogę przyznać Ci rację, bo mówiłeś o tych lightweoght walletach typu Exodus, no ale tutaj:

@taksanski_widelec: już to z tobą przerabiałem amebo. Nie mając pełnego węzła a jedynie rootkey, lub seed nie masz pojecia w których blokach są tx do ciwbie, więc nie wiesz o jakie bloki odpytać.

to jest dalej farmazon, bo możesz nic nie udostępniać
  • Odpowiedz
@Opposition_Fuhrer: poprawiam się żeby nie było,TAK PORTFEL NIE WIE KTÓRE OUTPUTY SĄ MOJE I Z JAKICH BLOKÓW, ale mogę zawężyć ten zakres przez podanie daty od którego ma sprawdzać całe bloki, nie jest to idealny sposób na dłuższą metę, ale na pewno jest szybszy niż pobieranie całego blockchaina i zapewnia całkowitą prywatność w momencie połączenia z węzłem zdalnym (względem lightweight walletów o których pisałeś), no może oprócz IP, ale to
  • Odpowiedz
akurat tu mnie złapałeś, źle zinterpretowałem Twój wpis więc tu mogę przyznać Ci rację, bo mówiłeś o tych lightweoght walletach typu Exodus, no ale tutaj:

Jakie AKURAT TUTAJ? Cały twój wpis dotyczył tego a teraz pod naporem niebitych dowodów przyznajesz rację. Więc cały wpis jest g---o warty. I nie mam na myśli jakichś exodusów (akurat w tamtym przypadku on go użył do transakcji bitcoinami). Nieistotne jaki light wallet. Portfel SPV ma ograniczenia których
  • Odpowiedz
@taksanski_widelec: Jakie po c--j jak właśnie nie wiesz idioto i p--------z głupoty.

P--------Z O PEŁNYM WĘŹLE SPRUNOWANYM A NIE O SPV. TO CO INNEGO! A JAK WYJAŚNIAM, TO IDIOTA SIĘ CIESZY ŻE PRZECIEŻ WIE....

Jakie to tępe. Najpierw sie p----------a, poźniej przyznaje rację, ale wymyśla inne bzdury a na koniec zaprzecza.
  • Odpowiedz
@taksanski_widelec: No gadamy o light walletach od poczatku. To ty nagle zaczales pisac o sprawdzaniu outputow od daty itd. a tak nie dzialaja light wallety. No i jak ci k---a tłukę tumanie pierdyliard razy ze mylisz dwie rzeczy bo to zupełnie co innego, to idiota wyskakuje że on przecież nie mówił o lightvwalletach tylko o węzłach. No porażenie mózgowe jak c--j....

I tępe to wyskakuje nawet z pieprzeniem że gada
  • Odpowiedz
@Opposition_Fuhrer: no to ci napisałem że źle zrozumiałem i ja mówiłem o węzłach zdalnych, a ty o lightweight walletach, to już wyjaśniliśmy, coś jeszcze? Czy pisałem jakieś bzdury odnośnie tego jak portfel Monero komunikuje się z węzłem zdalnym i że w oficjalnym portfelu nie ma opcji lightweight walleta?
  • Odpowiedz
@Opposition_Fuhrer: przecież pełny węzeł pobiera i weryfikuje WSZYSTKO od samego początku dodatkowo trzyma wszystko na dysku, połączenie ze zdalnym węzłem działa INACZEJ, to znaczy daje możliwość pobierania pełnych bloków i sprawdzania ich od wskazanego momentu, chyba nie powiesz mi że to jest to samo? kiedy założyłem portfel tydzień temu i mam dwie opcję do wyboru, pełny węzeł albo zdalny węzeł to synchronizacja z pełnym węzłem zajmie mi cały dzień (a
  • Odpowiedz