Wpis z mikrobloga

Cześć wszystkim, razem z dziewczyną planujemy wyjazd za granicę. Nie możemy kompletnie odnaleźć sie w Polsce po pobycie w Anglii, dlatego szukamy alternatywy na kontynencie mianowicie: Niemcy lub Austria. Początkowo rozważaliśmy również Danie, lecz wymóg Dunskiego nas przeraża.
Co do #austria niech ktoś dobry podrzuci
1) jak sprawy sie mają z zarobkami? Na pewno interesuja mnie zarobki na kat C wokół komina z rocznym doświadczeniem. Wygooglalem, ze w Austrii obowiązują porozumienia zbiorowe i wcale to nie wygląda rewelacyjnie - więcej zarobię na widlaku niz kręcąc fajera. Czy to porozumienie zbiorowe jest używane czy jest to jedynie minimum poniżej którego nie mozna zarobić?
2) Ceny mieszkań - tu akurat interesuje nas Wiedeń ponieważ mamy tam znajomych. Ile należy spodziewać sie za dwa pokoje, umeblowane w jakieś spokojnej dzielnicy? Niekoniecznie blisko centrum, aczkolwiek z dobrym wyjazdem na autobahn i rozsądnym dojazdem do centrum.
3) Ogólny poziom i styl życia: z doświadczenia widzimy różnice pomiędzy UK a Polska. Jak wygląda kwestia Austrii? Polecacie, warto?
4) Ile z kwoty brutto zostaje Netto?

Co do #niemcy to wiem ciut więcej niz w kwestii Austrii,ale pytania które mam to:
A) jakich zarobków spodziewać sie na C wokół komina? Chodzi o regiony południowe i zachodnie.
B) znając preferencje do miejsca zamieszkania: jakie kwoty będą za wynajem gdzieś na wsi/ małym miasteczku z dojazdem do większego miasta?

Spodziewam się, iz pytania są mega ogólne i dlatego nie liczę na wyliczenia do ósmego miejsca po przecinku a jedynie szacunkowych wartości- widełek albo circa about.

Za. Każde dobre słowo i poradę szczerze dziękuję.
#austria #emigracja #emigrujzwykopem #wieden
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@Ularadarowiec: Jaki "wymóg" duńskiego? Tam wszyscy znają angielski, a jak chcesz się nauczyć, to duński wcale nie jest taki trudny - na darmowych państwowych kursach można zrobić C1 w 5 semestrów chodząc na zajęcia 2 razy w tygodniu.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@Ularadarowiec: Może na takie stanowisko tak, ale generalnie znajdziesz pracę bez języka. Za to w Niemczech czy Austrii bez niemieckiego będzie moim zdaniem dużo trudniej, niż w Danii bez duńskiego.
  • Odpowiedz
@Ularadarowiec: Odnośnie Austrii:
1) Tu nie pomogę bo nie moja branża
2) https://www.willhaben.at/iad/immobilien/mietwohnungen/wien umeblowane się zdarzają sam mam takie
3) jak pojedziesz tylko zarabiać kase i oszczędzał na czym popadnie to Twój poziom życia nie będzie wcale lepszy niż w Polsce ;) ale jak będzie normalnie żył to wiele spraw jest tu prostszych. Komunikacja działa, nie musisz latać za przedszkolem dla dziecka. Czystsze powietrze (jestem z Krakowa :P) ale jak
  • Odpowiedz
@Ularadarowiec: 32k brutto rocznie to wychodzi jakieś 2k netto miesięcznie. Jak dla mnie to bardzo małe pieniądze. Pojęcia nie mam jakie stawki panują w tej branży. Na pewno raczej nie obawiaj się że jak idziesz do legitnej firmy to ktoś spróbuje Cię wyruchać oferując stawki poniżej sredniej w firmie. Takich praktyk się nie stosuje.

OT: Pamiętaj że w Austrii roczna wypłata = 14 miesięcznych wypłat zatem staraj się przeliczać wszystko
  • Odpowiedz
@yale: jestem właśnie zdziwiony, bo podobna kasa jest oferowana na magazynach przy uprawnieniach z wózkami widłowymi plus na reddicie chłop odpisał, o stawce 9 ojro na godzinę. Przecież tyle to mogę dostać jadąc z agencji bez kwalifikacji na jakąś produkcję czy magazyn jako picker.
Oprócz willhaben na których sa stawki porozumienia zbiorowego jest jakaś inna opcja to zweryfikować?
  • Odpowiedz
@Ularadarowiec: Każda oferta w Austrii powinna mieć podaną stawke minimalną. Ile wynoszą widełki to już inna sprawa. Czasami Max to kilkanaście % więcej a czasami nawet 100% jest możliwe w zależności od kwalifikacji i doświadczenia.

Poszukaj jeszcze na karriere.at https://www.karriere.at/jobs/lkw-fahrer
Jest jeszcze portal https://www.kununu.com/ z opiniami i widełkami ale to bardziej dla stanowisk umysłowych.

Pamiętam jak kilka lat temu autobusy komunikacji publicznej w Wiedniu jeździły z reklamą ofert pracy dla
  • Odpowiedz
@yale: liczyłem ze będzie ciut więcej, przynajmniej w okolicach 2200-2400 net - tak jak koledzy powyżej piszą o zarobkach w DE. Kalkulacja wjedzie mocno, dobrze, ze daliśmy sobie jeszcze rok na wyjazd.
Dzięki wielkie za pomoc!
  • Odpowiedz