Wpis z mikrobloga

@devorious: Dokładnie - nagła transformacja ustrojowa i wywrócenie gospodarki do góry nogami musi mieć w krótkim terminie liczne negatywne efekty. Liczy się efekt końcowy. Początkowe straty szybko odrobiono, a uwolnienie rynku otworzyło nam drogę do przyjęcia do unii. Gdyby nie Balcerowicz mogliśmy skończyć dużo gorzej.
  • Odpowiedz
@Strus: przeczytaj jeszcze raz przyjacielu:

Owszem bezrobocie i wzrost ubustwa były nie do uniknięcia chodzi o skale.

@Saper86: Tak nie było na to czasu więc zamiast amputować odmrożone palce ujebiemy siekierą całą ręke pomimo dostępnej pomocy lekarkiej w postaci środków finansowych któryh państwo polskie nie było nawet z początku w stanie wydać.

Ale myślenie doraźne to domena polskiej polityki od zarania dziejów.
  • Odpowiedz
@Girl_Debord: Zapraszam na wycieczkę na Ukrainę czy Białoruś. Tam nie mieli balcerowicza w latach 90tych, nie przeprowadzili reform i są gdzie są. Pojedź do dowolnego miasteczka "powiatowego", odwiedź wioskę i zakończ odwiedziny we Lwowie czy Kiowie. Pogadaj z ludźmi i zapytaj czy chcieliby mieszkać w Polsce czy w takiej Białorusi.

Później koniecznie zdaj relację, nie mogę się doczekać twoich wrażeń.
  • Odpowiedz
Do dziś musimy borykać się z konsekwencjami jego głupich decyzji powodowane ideologicznym fanatyzmem.

@Girl_Debord: ja sie jakoś nie borykam, a nie pochodzę z bogatej rodziny, natomiast mam wlasne mieszkanie, mercedesa amg i oszczędności.
  • Odpowiedz
Było generalnie źle, a Balcerowicz jeszcze ten stan pogorszył. Do dziś musimy borykać się z konsekwencjami jego głupich decyzji powodowane ideologicznym fanatyzmem.

@Girl_Debord: drastycznie zmniejszył inflację, wprowadzenie gospodarki rynkowej, umocnienie się złotego.

Czasem mi się wydaje, że najwięcej płaczą Ci którym urwało się partyjne koryto.
  • Odpowiedz
w Polsce nie ostała się praktycznie żadna firma.

@Towarzysz_Moskvin: A co to za bzdury? Sporo przetrwało nawet w spółkach skarbu państwa jak przemysł zbrojeniowy(Bumar, Łucznik, Radwar), sporo upadło już później jak Ursus co może być przykładem bylejakości socjalistycznych tworów z zderzeniu z wolnym rynkiem, a dużo firm przeszło restrukturyzację tak jak polskie formy pociągowe PESA i Newag, które powstały na bazie komunistycznych zakładów i radzą sobie dobrze. Można pewnie wiele
  • Odpowiedz