Aktywne Wpisy
Oczekiwania #julka vs rzeczywistość be like:
#bekaztwitterowychjulek #logikarozowychpaskow
#przemyslenia #przemysleniazdupy
#bekaztwitterowychjulek #logikarozowychpaskow
#przemyslenia #przemysleniazdupy
M83_ +243
Trzy lata trzeźwości. Oprócz telefonu też zmieniło mi się sporo w głowie.
#alkoholizm #depresja i trochę #silownia #pokazmorde
#alkoholizm #depresja i trochę #silownia #pokazmorde
Skąd pewność, że grzecznie czeka sobie w uśpieniu i wraca na pełne obroty wraz z otwarciem oczu kolejnego poranka? Czy tak ciężko byłoby sobie wyobrazić, że świadomość jest restartowana „na świeżo” przy każdym obudzeniu się?
W pierwszym odruchu przychodzi mi myśl, że jak to, przecież świetnie pamiętam, jak wczoraj byłem. Pamiętam co robiłem, co czułem, jakie myśli krążyły mi po głowie. Oczywiście nie pamiętam wszystkiego ze szczegółami, ale coś tam jednak pamiętam.
Tylko, gdy głębiej się nad tym zastanawiam, ciężko mi znaleźć dowód, który ze stuprocentową pewnością potwierdziłby, że to faktycznie ja przeżywałem wczorajsze wydarzenia. Jasne, pamiętam wszystko jakbym to był faktycznie ja, ale to po prostu pamięć. Ktokolwiek by się nie obudził jutro z całą moją pamięcią zestashowaną na wewnętrznym dysku, byłby przecież przekonany, że przeżył moje życie.
Nie zdarzyło ci się nigdy pomyśleć czegoś pokroju „A, zostawię to do zrobienia dla przyszłego mnie, niech on się z tym męczy”? Nie zdarzyło ci się #!$%@?ć na przeszłego siebie za podjętego przez niego decyzje, zaniechane obowiązki?
Czy jedyne istnienie jakie nam było dane to ten konkretny odcinek świadomości, póki nie położymy się spać? Skąd możemy wiedzieć, czy jutro obudzimy się faktycznie my, czy może po prostu na nowo „postawiona” nasza świadomość pamiętająca nasze życie, tak samo jak my teraz je pamiętamy? Czy będziemy jutro?
#przegryw #gownowpis #przemysleniazdupy
https://www.psychologytoday.com/us/blog/waking-dreaming-being/201509/is-consciousness-stream-update