Wpis z mikrobloga

Cześć Mireczki, chciałbym poprawić jakość hamowania w moim rowerze na hamulcach vbrake, aktualnie mam hamulce shimano sora, czy jest sens kupowania hamulców wyższej klasy, np szczęki hamulcowe od 105 czy lepiej wymienić tylko klocki hamulcowe? jakie klocki hamulcowe warto kupić?

#szosa #rower #wykoptribanclub
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MilegooDnia490: nie wiem jak to sie ma do sory, ale przeskok z clarisa do 105 jesli chodzi o hamowanie jest ogromny. Głownie za sprawą innego lepszego kształtu klamek.
Też duże znaczenie ma opona, bo jak jest słaba i szybko sie blokuje tracąc przyczepność to nie wiele więcej same hamulce mogą zrobić.
  • Odpowiedz
@MilegooDnia490: klamkomanetek :) jest ogromna roznica w ergonomi i sile hamowania w porownaniu do clarisa. Są tak wyprofilowane ze w gornym chwycie tak samo mozesz dozowac hamowanie jak w dolnym. A w dolnym i tak jest to wygodniejsze niz w clarisie. No i w 105 masz regulowany skok, mozesz sobie ustawic blizej/dalej kierownic zależnie od rozmiaru dloni. W clarisie tego nie miałem. Ogolnie jesli chodzi o hamowanie to moim zdaniem
  • Odpowiedz
@MilegooDnia490: same klocki, pozostałe części marginalnie zmienią sztywność, a przez to hamowanie. Ale klocki mogą zdziałać cuda.
Pamiętaj jednak też, że masz malutką oponkę. Ja dzisiaj na zjeździe zablokowałem już tył, przód prawie a ciągle nie mogłem się zatrzymać - mała powierzchnia styku z asfaltem robi swoje. byłem bliski wymuszenia na skrzyżowaniu, nie spodziewałem się tam auta ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz