Aktywne Wpisy

midnight +78
Po prawie 15 latach prób, udalo mi się w końcu zawieść brata na odwyk do szpitala na detoks. Musiał być trzeźwy na izbie przyjęć, więc miał juz takie delirium, że na wózku go wiozłem, nie życzę najgorszemu wrogowi takich doświadczeń jakich doświadczyłem przez te wszystkie lata, zobaczymy co bedzie. #alkoholizm

Maglite +24
#krwiodawstwo #krew #czujedobrzeczlowiek
Od 18 m-cy udaje się oddawać bez żadnych przerw :)
42 litry za mną, i lecimy dalej o/
Od 18 m-cy udaje się oddawać bez żadnych przerw :)
42 litry za mną, i lecimy dalej o/
źródło: temp_file1885211667791499158
Pobierz

I gdy cywilizacja goa'uld upadła, a na jej zgliszczach zrodziła się cywilizacja wolnych Jaffa, cały ten system stracił rację bytu.
Okej, niektórzy Jaffa objęli rolę przywódczą. Wielu z nich było do tego przygotowanych, będąc wcześniej wysoko w drabince militarnej. Jednak co z robotnikami i naukowcami? Jaffa od dziada pradziada byli wojownikami, a biorąc pod uwagę ich dosyć konserwatywną charakterystykę, nie chcieliby porzucić "our ways" i zacząć pasać bydło, czy wydobywać naquadah. Ludzie którzy całe życie byli wojownikami, mogliby nie odnaleźć się w świecie cywilia i byliby raczej przeciwko przywódcom dążącym do demilitaryzacji.
Podobnie dla Jaffa cała technologia goa'uld była "magią", której zgłębianie było niedozwolone. Po powstaniu narodu wolnych Jaffa, stanowią oni prawie w całości grupę niewykształconych osiłków. Nie powinni być w stanie podtrzymać odziedziczonego po cywilizacji goa'uld spadku. Jak mogliby budować nowe hataki nie mając nikogo kto wiedziałby jak je budować? Przed Jaffa powinno stać widmo upadku cywilizacyjnego.
#stargate #gwiezdnewrota
#sg1
@Emerkaes: Raczej niewiele odziedziczyli, to banda troglodytów. Skłaniałbym się ku teorii że większą część technologii po updadku Goa'uld zawinęli ludzie, którzy byli akurat pod butem danego władcy. Później połączyli się w Przymierze Lucjan, a Jaffa nadawali się do uprawy kosmokartofli co najwyżej, albo szukania nowego pana po Goa'uld i Ori. Bycie niewolnikami to był dla nich prime ich cywilizacyjnego
źródło: comment_1628851221m25GRDQkOLGYcr6SFtBN3c.jpg
PobierzOk, więc to pytanie retoryczne.
Naprawy polegały na wymienianiu kolorowych kryształków ( ͡°